мама чете

The Tipping Point by Malcolm Gladwell

… или как малките идеи могат да променят света! 

А нали същността на Герила маркетингът е точно това – с малко средства, да постигнеш много. Това е и основата, върху която е написана книгата. Невероятна книга, която ще Ви накара да видите света по различен начин. 

The Tipping Point (на български – Повратната точка), както пише и на самата корица “е книга за този магически момент, в който идеи, тенденции и социално поведение достигат своя праг, кипват и се разпространяват като опустошителен огън” . 

В нея Гладуел показва, че най-лесния и добър начин да разберем как работи маркетингът от уста на уста, или как неизвестни книги стават бестселъри, или дори как се разпространява тютюнопушенето сред тийнейджърите, е да мислим за всички тези неща като вируси, като епидемии. Защото, както казва самият автор, идеите, продуктите, посланията, а също и поведението на хората, се разпространяват точно като вирусите.

Книгата разказва за социалните епидемии, които се оказват функция от три неща: хората, които разпространяват “вируса”, неговия вид и средата, в която той се разпространява. Като тези т. нар. епидемии имат и няколко много характерни черти – когато повратната точка настъпи, те стават изключително “заразни”, малки промени в тях предизвикват огромен ефект и се случват страшно бързо. 

Всичко това е показано с конкретни примери за много близки до съвремения човек проблеми и решенията им. Книгата е написана изключително завладяващо и в моментът, в който започнете да я четете, вече ви е пленила. 

Както вече казах, The Tipping Point не е типичната бизнес книга. Тя е книга, която ни показва как всеки може да започне своя положителна епидемия (дори в личните си отношения с хората). Препоръчвам я горещо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.