размисли и страсти

… българин да се наричам — първа радост е за мене?

Много неща, свързани с българското, ни подтискат в последно време. Дори все по-често чувам изречението “хубава работа, ама българска”.

Аз самата се усещам колко много неща не ми харесват и се ядосвам. Истината, обаче, е, че имаме доста неща, с които можем да се гордеем. Да, повечето са част от нашето минало, но се намират и малки светлинки от настоящето. Един от тези проблясъци ми попадна тази седмица – български анимационен сериал, вдъхновен от българската митология и фолклор. Сериалът ще се казва “Златната ябълка” и ще е насочен към деца на възраст между 9 и 12-годишна възраст, но аз, още в трейлъра, намирам неща и за себе си. Засега всичко е още идея, по която се работи, но вече има реализиран един късометражен филм – „Легендата за първия кукер“, който е дело на студиото, което разработва идеята и за сериала.

Аз попаднах на филма и от там започнах а търся повече информация. Още с първото гледане, признавам си, настръхнах .. от историята, от музиката… А още по-хубаво е, че вече има издадена и малка книжка с историята от филмчето. За моите мъници е рано за самото филмче, но с голяма радост ще им взема книжката и ще оставя въображението им да свърши останалото.

Повече информация за приекта има на https://goldenappleseries.com.

А аз със сигурност ще следя развитието на сериала и се надявам все по-често да се случват неща, с които да се гордеем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.