занимания с деца,  рецепти

Коледни меденки .. и още нещо

Миналата година едно момиче ми даде рецепта за Коледни меденки. Рецепта, която тя има от майка си и е изпитана във времето. Още тогава направих меденките и станаха … ммммм приказни! Дъщеря ми беше още малка и не можеше да яде този тип вкусотийки и затова ги направих точно по рецептата за “големите” у дома. Тази година, обаче, тя вече си похапва доста неща и реших да модифицирам рецептата, като вместо мед, използвах кленов сироп (мъничето ми все още не е яло мед).

Правихме ги заедно с дъщеря ми. Това е част от “нашето си време”. Макар този път и малкият да се включи в женското ни време, наблюдавайки целия процес и следейки за правилното му изпълнение от ергономичната раница.

Ценя това време безкрайно. Времето ни “по женски” е времето, в което се “слушаме” взаимно 🙂 Някак успяваме и двете да разберем другата или просто да отстъпим и всяка го прави в точния момент .. Аз самата по някаква причина имам изобилие от търпение в тези ни моменти. И съм майката, която искам да бъда (защото не винаги съм такава, колкото и да ме боли да го призная).

И така във времето ни “по женски”, под зоркия поглед на най-малкия и чаровен мъж удома, правихме коледни меденки 🙂 И понеже през цялото време малката повтаряше, че прави меденки за Дядо Коледа, май е редно да се погрижа да отделя и за него, преди да бъдат изядени, хихи.

А ето и рецептата:

koledni medenki

Необходимии са 2бр. яйца, 1ч.ч захар (аз ползвам кафява тръстикова нерафинирана, защото е много ароматна), 1ч.ч олио, 1/3 ч.ч мед (тази година сложих кленов сироп, както споменах по-горе), 5-6 ч.ч брашно, сода, ванилия и канела. Всичко се омесва на тесто, което да не е нито много меко, нито прекалено твърдо (аз оставям месенето на кухненския робот, защото се справя доста по-добре от мен, хаха). Готовото тесто се оставя в хладилника за час да стегне и след това човек може да развихри въображението си за форми и украса (ние се придържахме към кръглата форма тази година).

One Comment

  • pavlydovely

    Изглеждат доста ароматно-вкусни. Ако може да споделиш и как успяваш да ги направиш в такава идеална форма 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.