мама чете

… защото дори порастнала, продължавам да вярвам в чудеса и … Дядо Коледа!

В момента, в който видях “Автобиографията на Дядо Коледа” я поръчах. Това е от този тип импулсивни покупки, които детето в мен управлява и на които не успявам дори да си помисля да се противопоставя.

За тази конкретна, обаче, никак не съжалявам, а дори напротив! Това е една от книгите, които прочетох на един дъх и които ще продължа да препрочитам. Една от книгите, които ме връщат в моментите, в които съм била малко момиченце, вярващо от цялата си душа, че белобрадият старец същчествува и прави възможна магията около Коледа.

А “Автобиографията на Дядо Коледа” е написана толкова увлекателно, че успява по уникален начин да преплете реалност с магия и мечти. Книгата преплита всички съществуващи митове около Дядо Коледа – за Никола, който още от малък се промъквал и оставял пари на децата в своето село, за да могат родителите им да ги ползват за зестра или да им купят нови дрехи; за ръкополагането на епископ Никола в Мира, носещ червени одежди с бели кантове; за срещата с Лайла (баба Коледа); за поставяне началото на празнуване на празниците по Коледа и много други.

Историята е наистина вълшебно написана, като освен че дава логично обяснение на някои иначе по-невероятни факти около персонажа на белобрадия старец, има и образователен характер. Авторът е успял изключително добре да обясни и разкаже историята на Европа и САЩ чак до днес, преплитайки магията на Коледа с реални личности и събития. Така неусетно човек успява да се потопи изцяло в едно далечно минало и да види историята на света през погледа на най-любимия на всички деца (и не само) старец.

Ако още не сте попаднали на “Автобиографията на Дядо Коледа”, все още можете да се потопите в магията, макар и празниците да отминаха. Времето навън ще ви помогне 🙂 А и щипка вълшебство и мечти никога не са излишни.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.