рецепти

Торта ала Лора, без глутен и без млечни

Днес е специален ден. Малкото ни семейство стана на цели 8 години. 8 години, изпълнени с какви ли не емоции .. Години, през които преминаваме заедно и някак си съумяваме да се държим за ръка, да не се пускаме, и да преборваме трудностите, и тъгата, а да се радваме заедно на положителностите.

И така, днес имаме рожден ден. А какъв рожден ден би бил, ако нямаме торта?!

Тази е най-сполучливият ми опит за торта безглутен и безмлечни.

Покрай новооткритата алергия на Константин към млечни и важният за здравето ми хранителен режим (без глутен и млечни), почвам да експериментирам с наличностите в хладилника 😄

За тази торта, буквално събрах всичко налично и го сглобих във вид на торта.

За блата използвах готова безглутенова смес за торта на Balviten. На самата кутия има указания за направата на блата. Аз използвах ⅓ от указаните продукти, като замених прясното мляко с кокосово на Alpro. Alpro Barista Coconut е млякото, което усещам като най-близки до кравето при замени. В случая добавих повече мляко, тъй като сместа стана прекалено гъста (безглутеновите теста са в доста течен вид преди изпичане).

Получи се гигантски кекс. След като изстина, махнах горната част (ще я оставя за децата, за закуска) и оставих блат с височина около 1,5 – 2 см.

И това беше най-трудоемката част в изработката на тази своеобразна торта 😄

Намазах блата с конфитюр от вишни.

Този е изключително вкусен, но не се подлъгвайте по празното бурканче. Използвах около ⅓ (другото беше оползотворено още в неделния ден за гарнитура към любимите на децата палачинки).

Най-отгоре сложих разбити с малко захар белтъци.

Конфитюрът придаде освен сладост и лека киселинност на цялата торта. Получи се невероятна комбинация заедно с белтъчния крем.

Отгоре поръсих със захарните сърчица на Dr. Oetker, които придават завършен вид на тортата и са в синхрон с конкретния повод.

Това е. Не е нещо особено, но стана изключително вкусна и се вписа прекрасно в нашия празник ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.