детски книги

5 прекрасни детски книжки, които да внесат уют, топлина и усещането за Коледа

Да, знам, че е едва началото на ноември. Обаче тази година е толкова шантава и странна, та и Коледя сякаш идва по-рано … Всичко, разбира се, дължим на компаниите, опитващи се да се справят с кризата и залагащи на този толкова скъп за всички празник, с надеждата да направят повече продажби. И вероятно успяват, но не това е темата днес 😀

Темата е .. Коледа. За мен това е най-любимото време от годината, защото е семейно, сплотено и ни кара (сякаш всички по целия свят) да сме поне с една искрица по-добри.

Наред с уюта и събирането на семейството, Коледа неизменно е и търсене на подаръци. И докато повечето деца искат играчки за празника, моята Александра иска книги. А аз съм сигурно една от най-щастливите майки, защото аз самата обижавам да чета и то не само книги за възрастни, но (както вече съм споменавала) и детски такива.

Та, тази година съм решила да се заредим с коледен дух и магия, чрез вълшенството на книгите и историите от 5 книжки, 3 от които са особено специални, поне за мен.

На първо място е моята най-любима детска книга – Полярен експрес. Попаднах на книгата с твърди корици, повече илюстрации и по-малко (но достатъчно текст) на издателство Алма… Тази книга е особено ценна не само за децата, които се чудя да вярват ли или не, но и за възрастните като мен. Защото знам, че Дядо Коледа физически не съществува, но вярвам в магията на Коледа и чакам с нетърпение да видя белобрадия старец в очите на децата ми, в детското им вълнение покрай празника и чуденето дали и какво ще ги чака в Коледната утрин.

Друга, също толкова вълшебна приказка за мен е Коледна песен на Чарлс Дикенс. Разбира се, децата ми са още малки, за да им прочета пълното издание на Дикенс и да успеят да се влюбят в него с емоцията, с която го обичам аз. Но пък тази (толкова шантава) година Софпрес влизат доректно право в най-дълбокото кътче на сърцето ми с изданието Коледна песен по Чарс Дикенс. Изданието е изключително луксозно, с твърди коризи и гланцирана хартия. Илюстращиите са пленяващи за моето око… и е преразказана на достъпен за малките човечета език, който да успее да плени децата и да им покаже кои са важните неща в живота.

И сигурно за някои ще е странно, че говоря за важните неща в живота и 4-годишната ми дъщеря, но аз искрено вярвам, че децата не бива да бъдат подценявани. Знам, че моето момиче, макар и малко вече успява да оцени кое е добро и кое не и виждам, че всичките книги, които с интересна история учат на положителни неща, всъщност намират специално място в сърцето й.

И, за да не ви отегчавам с книги от миналия век, минаваме на следващата, която ще започнем да четем с Александра на 1ви декември. Книгата е отново от издателство Софтпрес и се казва Вярвай в чудеса. Мисля, че излезе още миналата година, но аз съм я пропуснала покрай други лични неразбории, та попаднах на нея по време на карантината през месец март. И я купих. През март, хаха. Дори не съм сигурна името ли ме спечели повече или илюстрацията на корицата, но беше от онези книги, за които не се замислям, а направо купувам. Когато я получих, първото нещо, което ме впечатли беше съдържанието. Направено е под формата на адвент календар като има история за всеки ден до Коледа. Като съдържание, много ми напомня на Автобиографията на Дадо Коледа от Джеф Гуйн, която дава сравнително логични с лек примес на магични, обяснения кой всъщност е Дядо Коледа, откъде се е появил, как се случва разнасянето на подаръците по целия свят за само една нощ и други любопитности около белобрадия старец. Та Вярвай в чудеса е именно това – отговори за хилядие въпроси, които малките деца задават с любопитни очи и мъъничко съмнение. И тук е редно да ви споделя, че съм истински впечатлена от книгата, от начина на представяне на интересностите около Дядо Коледа, от илюстрациите, от исказа … Книгата е написана от български автор и за мен като родител е впечатляваща.

Предпоследната детска книжка, на която ще обърна специално внимание е Приятел за Коледа на издателсто ИнфоДар.

Грабна ме първо с уникалните илюстрации. Като живи са! Докато я четохме имах чувството, че котетата ще излязат от страниците и ще дойдат да се сгушат в краката ми 😀 Историята е за един рижав домашен котарак и малко бездомно коте, което по случайност се настанява в неговия дом. Може би няма да впечатли всички, защото историята сама по себе си сякаш е писана по илюстрациите, а не обратно. Но за моето малко дете историята беше впечатляваща и стопляща сърцето.

И последната книжка, на която ще обърна внимание днес излезе преди броени часове от печат 😀 Книжката не е конкретно коледна, но е зимна и носи магията на този сезон. Става въпрос за поредизата Ана Ана на издателство Пурко, а книжката е Каква красива зима! За тези от вас, които не са чували за поредицата – това е поредица от книжки – комикси.

За мен поредицата е гениална! Във всяка книжка има по нещо и за малкият ми син (който е на 2,5 г) и за каката (която е на 4,5 г). Константин по-скоро гледа картинки и слуша историята (която е достатъчно кратка, за да не го отегчи и успява да му задържи вниманието). А Александра, след първото прочитане на съответната книжка, започва да разказва по картинките.

Каква красива зима получихме днес от предпродажбата на Fox Book Cafe и децата още не са я видяли. Аз, разбира се, я прочетох и вече си мечтая за сняг и снежни човеци 😀 Кратката историйка запознава децата със снега и откъде идва той по забавен и закачлив начин. И определено е в синхрон със сезона и предстоящия вълшебен месец Декемви.

И след написването на тази толкова приятна статия, вече съм готова за Декември. Разбира се, сигурна съм, че има и други книжки в този дух, за които аз все още не знам. Ще се радвам да науча и обогатя коледната ни колеция у домас нови предложения от вас 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.