занимания с деца

Предколеден календар с активности за мъници на възраст между 2 и 5 години + free printable

Още миналата година си мислех да подготвя за децата Адвент календар, съобразен с особеностите на нашето семейство (алергии, възраст на мъниците и др.)… Така и не стигнах до реализацията на тази идея поради ред лични причини, но си казах, че ще помисля за малки подаръчета, които да подредя в 24 торбички и така да отброяваме дните до Коледа с децата.

Тази година, покрай мерките за сигурност и с новината, че ще има втори lockdown, преосмислих идеята и набързо впрегнах цялата си креативност в изработката на един activity advent calendar. Разбира се, предвидила съм малки наградки за децата, след всяка свършена задача, но не това е основното. Един такъв, по-различен, календар освен, че дава поне по една сигурна идея за всеки ден, при равни други условия (различни от Ковид ситуацията) гарантира още време, което да изкараме в планирани игри с децата (а не в постоянни мисли как да се занимаваме, за да не им е скучно).

В сегашната ситуация обаче, имайки предвид, че цялото това изолиране се отразява най-тежко както на пенсионерите (останали сами в дома си, и без единствената радост – да виждат внуците си) така и на децата, календарът има друга много важна функция – да помогне на най-малките да се ориентират във времето. Този съвет – за създаване и следене на календар, получих от Радостина Стоянова (детски психолог) още по време на първото затваряне през месец март. Тъй като най-малките се ориентират, че времето минава по рутината и режима, който следват (стават – ходят на градина – прибират се и така пет дни, после два дни са си у дома, но след тях отново тръгват на градина), оставането у дома за повече време ги кара да губят смисъл и желание за каквото и да било. Затова, Радост ни посъвтва да създадем календар и да отброяваме дните по него (дали с рисуване върху съответния ден или със залепяне на лепенка), като поставяме някакви важно/интересни дати в бъдещето, към които с вълнение да се стремим (рожден ден, семейна кино вечер или каквото би зарадвало децата и гби ги накарало да имат смисъл, да се стремят към съответния ден). Та, в тази връзка един предколеден Advent календар е много удачено нещо особено по време на извънредно положение и lockdown.

И така, започваме отброяването от утре като силно се надявам децата истински да се радват и да им е интересно.

Ако и за вас е интересно и приятно да отброявате дните до коледа с различни занимания (и имате дете на възраст между 2 и 5 години). можете да свалите моят календар от ТУК (календарът е във формат А3).

Ще се радвам да споделите отзиви или да дадете иде за активности, които не съм включила в тазгодишния ни календар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.