занимания с деца

“Мамо, а пък Мими може да чете. Моля те, научи ме и аз да познавам буквите”

Точно с тези думи се прибра Александра от ясла една вечер. През времето на първия lockdown Мими е научила абуката както сподели в последствие майка й с мен. Все още не може да чете наистина, но може по срички, разпознавайки буквите, да произнася думички. Това е невероятен успех за дете на 4 години и аз съм истински впечатлена. В същото време съм и благодарна на родителите на Мими, защото по този начин събудиха искрен интерес към буквите и у моето момиче.

По принцип смятам, че не е хубаво да се избързва с ученето на каквото и да е. Мисля, че най-правилния момент е когато детето само прояви интерес към съответното нещо.

Та, оказа се, че Мими е събудила интересът към буквите – коя буква как се произнася, как се пише и как да я разпознаваме, като я видим, у моята малка Александра.

В момента, в който се прибра думите “Искам и аз”, се сетих за активните карти “Играя и уча …” на CleverBook.

Няма да крия, че у дома сме големи фенове на издателството, което (за различка от повечето у нас) не издава толкова художествена литература, колкото различни образователни карти, лабиринти и всякакви други подобни помощници за научаване, изследване и откриване на света от малките човечета.

Всички активни карти на издателството са гениално измислени и направени така, че чрез интересни задачки да накарат децата да любопитстват и неусетно да научават нови неща. Към повечето комплекти карти или лабиринти има маркерче, което се изтрива с кухненска гъба (без вода), а това позволява многократната им употреба (карти, с които Александра е учила някакви неща, сега Константин използва с огромен интерес).

Съдейки по взаимодействието на Алекс и Коко с картите, смея да твърдя, че са изключително добре помислени и съобразени със свойствата на детски ум да възприема и научава информация. И са много точно определени по възрастови групи, което прави изключително лесен изборът на един родител към кои точно карти да се насочи спрямо върастта на своето дете.

Конкретно “Играя и уча буквите” помагат на детето да се научи как правилно се изписват буквите (дават посока на всяко ченгелче и последователност на действията) и как да разпознаваме различните букви. Съдържат 30 карти с буквите от българската азбука и начина на изписване на съответната буква от едната страна на картата, а от другата – игра, свързана със съответната буква.

Освен тези 30 карти, има още 20, които са изцяло с игри, помагащи на децата да научат и запомнят буквтиве, а също и да ги разпознаят сред множество от букви.

Александра се знаимава с картите на Clever Book с огромно удоволствие и желание. Понякога дори сама се сеща за тях и пристига с тестето карти и почва “Мамо, тук какво трябва да направя”.

Разбира се, няма как ученето да стане само с тези карти. С колкото повече разнообразни игри въвеждаме буквите, толкова по-интересно и забавно й е на моята Алекс. А и запомня повече така.

По тази причина й направих и други занимания с букви.

Първото беше просто да нарежа 30 карточнета и на всяко да опитаммаксимално печатно да напиша по една буква от азбуката. После хванах един картон (от тези, които слагат в опаковъчната хартия на ролки, за да я държат да не се смачка) и на различни места, разбъркано написах всички букви от абуката. Целта е като изтеглят картонче с буква – да я намерят върху голямия лист. Когато изтеглят картонче, казваме на глас коя е буквата и след това почваме да я търсим. И най-забавното е, че дори Константин (2,5 г) се включва с огромно желание в тази игра.

Ако все пак не ви се занимава с писане, можете да свалите файлове за печат по-долу (размерът е А3) 😉

Другото, което направих буквално преди дни, беше няколко колелца с различни картинки и карти с буквите за ези колелца. Идеята на играта е в колелцето поставяме буква и детето отбелязва с щипка която от картинките е на дума, започваща със съответната буква от центъра. Тук не успях да измисля как да събера 30 картинки, за да се ползва едно колелче, затова направих няколко. Важното е, като поставяме буквата в средата (отново се произнадя) да сме сигурни, че на съответното колелце има дума с тази буква (хихи). Тази игра я направих изцяло на комютър, благодарение на което пък мога да споделя с вас файловете за печат. Ако ви е интересно, можете да ги свалите от линка по-долу, да ги разпечатате и изрежете и да се забавлявате у дома с тях 🙂

Със сигурност ще мисля и други идеи за игри, стимулиращи ученето на азбуката, защото виждам голямото желание на Алекс и интереса, с който се занимава. Вече познава букви А, Б, В, Е, К, Л и П и се е научила съвсем сама (с помощта на картите на Clever Book, де) да ги пише 🤩

А когато се занимаваме заедно – гледам да не я обърквам. Занимаваме се максимум с 3 букви, докато видя, че ги е научила. Ако въвеждаме повече – почва да се обърква и не мисля, че е хубаво за малкото й мозъче да го претоварваме. Не се занимаваме постоянно с буквите, а само когато я усетя, че това й е интересно. Така всичко става с нейното темпо и желание, а не “на сила”.

А вие как учите азбуката?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.