детски книги

С тази приказка няма да си казваме лека нощ. С нея ще си кажем “Добро утро”

Ей така започва приказната Вълшебна книжка на Светла Иванова, част от комплекта учещ децата не само на благодарност, но и запознаващ ги с ползите от движението! Най-чистосърдечно си признавам, че се влюбих в комплекта още щом имах възможността да се докосна до него.

За мен самата, от тази дълга изолация и година на социална дистанция, започна да ми се отразява липсата на движение … И ако за мен е било трудно, то за децата беше в пъти по-трудно. Освен липсата на приятелчетата им, невъзможността да се излиза свободно в определени моменти, последвана от невъзможността да се виждат с бабите и дядовците си, си оказаха влияние върху емоционалното им състояние.

Доказано е, че когато човек спортува, тялото му отделя ендорфин – хормонът на щастието. И по време на изолацията – с децата започнахме да практукуваме различни тренировки. Няма да ви лъжа – 99% от всичко, което открих в интернет беше непосилно за Константин и той бързо се отказваше… Докато не попаднахме на Танатикаща йога и Въшебните приказни комплекти на Светла Иванова.

Искрено си признавам, че досега не бях намериха по-забавен и приятен начин да въвлека децата в правенето на упражнения сутрин (когато все още много им се спи и никак не искат да стават за градина) като наед с това си говорим за различните видове животни и лекичко промъквам идеята за благодарността в малките и главички.

Вълшебната книжка не е просто приказка. Тя е интерактивна и е направена изключително достъпна за деца от най-ранна възраст. На всяка страница има поне по един QR код, който, като бъден сканиран, отвежда до песен съответстваща на текста на конкретната страница (в комплекта е включен и диск с песничките, та не ми се е налагало да ползвам телефона, за да играем с децата). Освен песните, в рония ляв или десен ъгъл на всяка страничка има и различни йога упражнения за деца (в края на книжката има и таблица с всички, с подробни обяснения и насоки), а отделно в комплекта има и карти с всяко от упражненията, които съдържа книжката.

Ние “четем” книжката по следния начин – аз чета, а децата гледат в картите. Пускаме музиката, на сътветстващото й място в историята (и вече се усещам, че не само децата, но и аз си тананикам някои от песничките, хаха). Когато свърши песничката, децата търсят картата, съотвестваща на упражнението на конкретната страница (а аз междувременно чета в съдъранието как се прави) и после всички се опитваме да го направим 😊 И, да си призная, удивена съм с колко много от упражненията Константин (2,5г) се справя не по-зле от кака си Александра (4,5г). А това е още едно от хубавоте неща тук – упраженията са така направени, че има и лесни, средно трудни и наистина трудни … Ако всичко е лесно, моите деца бързо губят интерес. Ако всичко им е трудно пък решават, че не могат да се справят и отново се отказват. В този компелкт упражненията са така разработени, че има такива, които да им погалят самочувствието, че се справят. Има и такива, които изискват маааалко повече усилие от страна на детето, но в крайна сметка достига до желания резултат. И има такива, които си искат повече тренировки и постигането на които е нещото, с което се мотивират моите мъници.

Наред с всички това, Вълшебна книжка е повече от прекрасен начин за започване на сутришна рутина на упражнения. Нещо, което аз самата бях махнала от своят ден, но сега (виждайки упоритостта и желанието на децата) отново поднових като навик 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.