детски книги

Вълшебни предмети едва ли съществуват. Но ние самите можем да бъдем вълшебни.

Може би няма родител, който да не мечтае да възпита у децата си борбеност, желание да преследват мечтите си и сила на духа, за да не се спират пред малките пречки, които ще им поставя живота по пътя към реализацията им.

Знам, че моите децата са все още малки, за да говорим за някакви големи планове и мечти. Но аз искрено вярвам, че никога не е прекалено рано да запознаеш малкото човече с важността на това да не се предава пред малките пречки и да намира сили, вътре в себе си, да преследва мечтите си. И това е свързано, разбира се, не само с борбност, но и възпитание на самоувереност, желание за развитие и вярата, че всеки може да бъде супер герой, защото всеки има своята си лична суперсила. Просто трябва да я открие.

Може би затова се влюбих в Смели и различни, още с първото четене. Книгата разказва за живота, борбите и победите на 50 различни българки като разказите са така представени, че да могат да бъдат лесно въприети от децата. По препоръка, книгата е за по-големи от моите деца (над 8-годишни), но това изобщо не ме спря да я покажа на Александра. И макар да е едва на 4,5 години, с радост виждам как искрено се впечатлява от историите и продължава да настоява да ги четем заедно.

Времето със Смели и различни някак неусетно се превърна в нашето “женско” време. Усамотяваме се в детската стая, сядаме на килима и четем.

Първоначално я прочетохме от начало до край, следвайки поредността и подредбата на историите, както са в книгата. Алекс беше изключително любопитна да разбере колкото се може повече различни истории. И , повярвайте ми, няма по-трудна задача от това да убедиш едно почти 5-годишно, че е невъзможно да прочетем всичките 300 страници за една вечер, преди лягане 😁

Обаче, след като успяхме да я прочетем за седмица, вече познавахме всичките 50 истории вътре и ритуалът ни в специалното време на Алекс и мама е да отворим произволно на някоя история и да четем каквото ни се падне 😊 След всеки прочетен разказ е моята най-любима част от нашето си време. Започваме разговори за мечтите ни, като позволим на въображението да изрисува най-пъстрите картини. Мечтаем да сме принцеси, да летим в космоса, да сме прекрасни учители или любопитни изследователи. Рисуваме приказни картини и сме известни художнички, или изследваме дълбините на моретата и океаните.

Понякога, спрямо различните теми – Александра започва да се интересува и да задава въпроси за космоса, за планините и моретата. Въпроси, на които не винаги знам отговора. И ако случаят е такъв – започваме заедно да търсим новата информация в детските й енциклопедии.

Друг път говорим по въпросите и задачките, които авторката е поместила в края на всеки раздел от истории. Или пък рисуваме по заданията от книжката. Алекс е все още малка и всичко правим заедно (аз помагам и разговорите понякога отхвръкват в съвсем непознати и неочаквани посоки), но вярвам,че за по-големи деца би било истински очарователно да си ги попълват сами, да си изваждат интересни цитати и да рисуват мечтите си.

Това си е нашето “женско” време (родено от и въртящо се около Смели и различни), в което наред с разговорите за мечти, вяра в себе си и уверението ми, че тя може да постигне всичко, стига много да го иска, научаваме нови неща (както Алекс, така и аз), не само за света по принцип, но и за самите нас. Преоткриваме се всеки път 😊 И това време е изключително специално и за двете ни 🙂 Една нова малка изключително лична … наша си вселена 💞

Не знам дали успявам да предам емоцията и специалността на тази книга в нашето семейство … Иска ми се да вярвам, че повече такива невероятни съкровища ще намират място на книжкия пазар. Иска ми се и ние като общество да сме достатъчно пораснали да ги ценим и да им отделяме нужното време и внимание.

Ако все още не сте чували за “Смели и различни”, тя е проект по идея на издателство “Ракета”, реализиран благодарение на упоритостта и отдадеността на една изключителна жена и майка на момиче – Деси Нико. Илюстрациите в книгата са дело на Петя Димитрова – Leupep, която е успяла прекрасно да допълни историите и да ги направи още по-впечатляващи.

От издателството са подхождили с особена отговорност към всичко в Смели и различни. Не само текстовете, но и илюстрациите с всичките им малки детайли, съответстващи на епохата, за която пише в текста, са проверени и от научния редактор Катя Зографова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.