рецепти

Детска торта БЕЗ млечни и БЕЗ ядки

Поради многото алергии, които има моят малчуган, не успях да намеря откъде да му чупя красива и вкусна торта, в която да липсват нещата, към които той е алергичен. Та се принудих да правя опити у дома с нещата, с които разполагах …

И понеже беше изключително добре приета у дома тортата, която успях да сътворя, реших да споделя нещо като рецепта 😊

Блатове

Оригиналната рецепта, която ползвах за блата е на Хари от profesiyamama (рецепта за солен кекс, която аз модифицирах, за да получа сладък кексове блат).

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 190 гр. брашно
  • 100 мл. кокосово мляко (аз ползвах това на Joya, което е с добавен калций)
  • 4 с.л. олио/зехтин
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 чаша захар (това е моята коренция – замених солените продукти със захар)
  • 1 ч.л. брашно от рожков (добавих го, за да оцветя блата и да имам търсения ефект за аранжирането в последствие)

Аз направо изсипвам всичко на куп и смесвам с миксер. Получената смес мекох в силиконова форма (поради което не съм слагала хартия и не съм мазала формата с мазнина) на 180 градуса за около 40 мин.

Получи се блат с дебелина около 4-5 см, който разделих на 2 равни части (за да получа 2 блата).

Както се случва с кексовете обикновено – бухват много. Получи се една много неравна форма с доста висини 😁 По тази причина изрязах горната част (която в последствие използвха за украса), заравнявайки горния блат.

Крем между блатовете

Направих крем от царевично нишесте (1 с.л.), като му добавих захар (1 с.л.) и ванилова есенция и мляко (вместо краве мляко ползвах кокосово, обогатено с калций – 250 мл)

В 50 мл от мялкото от тях разтворих нишестето, което добавих към врящите вече на котлона 200 мл (захарта добавих към млякото, което сложих да заври, а не към сместа от мляко и нишесте).

Освен нишестеното кремче (което се оказа доста малко количество и бързо попи в долния блат), сложих и много тънък слой боровинково конфитюр върху долната страна на горния блат.

Така се получи много приятен, нежен и не прекалено сладък крем (с лека кисела нотка) между блатовете.

Заливка

За да покрият тортата, направих нещо като заливка от кондензирано кокосово мляко (половин кутийка, или около 160-170 мл) и цялата опаковка зелена сладкарска боя (ползвах тази прахообразна боя, защото само в нея съм сигурна, че няма следи от млечни продукти).

Залях сглобената торта със зеленото кокосово кондензирано мляко и отгоре натроших част от изрязания кексов блат, във формата на цифра 3 (понеже моят сладур навърши 3 години). Малко от натрошени я блат сложих и в чинията до тортата, след което аранжирах с багери и камьончета, които бях купила специално за повода. Използвам пластмасови играчки, които са изключиелно добре почистени не само защото във фонданите има следи от млечни или сухо мляко. Използвам тя и защото след изяждането на тортата играчките остават като спомен за децата и пада голяма забава да си играят с тях 🙂

И воала!

Ще си призная, че това беше втората торта, която направих за рождения ден вчера. Първата беше пълен провал 😔 Опитах да направя блат без глутен, по рецепта, на която случайно попаднах в интернет и резултатът беше катастрофален. Мисля, че по-гадно нещо не съм опитвала. Тааа, след неуспешния опит нямах и много време за реакция и действах с всичко налично и изпитаната във времето рецепта на Хари, за която знам че се получава перфектна (между другото нейните всичките рецепти са страхотни и изключително вкусни и почти всики могат да се адаптират така, че да не се ползват млечни и ядки).

Ако вие имате изпитани рецепти за торта, в която няма млечни, какао и ядки (а ако може да няма и глутен, ще е повече от прекрасно), ще се радвам да ги споделите с мен, за да съм по-подготвена за следващия рожден ден 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.