занимания с деца

Първи юни – на пазар за подаръци

Остава едва седмица до най-детския празник и у дома вече започваме подготовката за него. Детето в мен се вълнува само при мисълта, че празникът е толкова близо. По-късно ще споделя и какво ми се върти в главата като идеи за това как да изкараме самия празник. Днес обаче ще насоча вниманието ви към няколко бюджетни идеи за истински хубав (и полезен) подарък за малките ни съкровища. И ако следите този блог, вероятно никак няма да ви изненадам с първото си предложение ☺️

Не веднъж съм споделяла, че за мен парите дадени за книги, ВИНАГИ са инвестиция и НИКОГА не са разход. Това е и първото ми предложение – адаптираните за по-малки читатели/слушатели истории за Мумините, по Туве Янсон.

Както вече споделих вчера, Тувен Янсон заема специално място в сърцето ми не само защото я свързвам с училищните си години (и прекрасните спомени от тогава), но и заради дълбочината на нейните текстове. Книгите на авторката определено са за по-големи деца от моите, но тези две адаптации са специално за най-малките и успяват да ги накарат да се влюбят в интересните същества, техните преживявания и емоции. Двете книги са перфектен подарък (поне по мое мнение и наблюдавайки как моите деца реагират на изданията) за деца на възраст 3-6 години 😊 Повече за Мумин и първия сняг на издателство Timelines можете да прочетете тук. А скоро ще споделя и за емоциите, които предизвика Мумин и златното копче.

И докато съм още на тема книги – като следваща идея искам да обърна внимание на една по-различна книга – Вълшебна книжка на Светла Иванова 😊

Преди време ви разказвах за първата Вълшебна книжка от поредицата, която пристигна у дома като част от цял вълшебен комплект. И понеже децата (буквално) се влюбиха в комплекта, в момента, не се и замислих дали да поръчам и втория комплект от поредицата.

И докато в първата книжка и диска с музика към нея, основната тема е благодарността. То вторият комплект е посветен на състраданието. Отново историята в книжката е прекрасно комбинирана с музикалното богатство на диска и, разбира се, комплект карти с нови (и по-различни от тези в първия) йога пози за деца.

У дома този комплект внесе нова тръпка на вълнение, любопитство и радост в сутрешната ни рутина (Бях ви споделяла, че аз сутрин се опитвам да си правя моите тренировки и това е възможно благодарение именно на йога упражненията от Весела книжка, защото децата правят тях и някак всички дружно започваме деня си със спорт и усмивка.)

След четенето на книги, следващата най-голяма страст на Алекс и Коко у дома е рисуването (каквото и да е и където и да е 😆), което освен изключителна забава, помага и за развитието на фината моторика на ръката. Затова и следващата идея за подарък е в тази посока на мисли 😉

Този път се спрях на моливи, восъчни и маслени пастели Heutink Arts & Crafts от znaiko.bg. Да си призная честно, за първи път попадам на толкова качествени материали за рисуване.

Heutink Arts & Crafts е холандска марка образователни материали както за по-малки, така и за по-големи деца. Материалите, от които изработват продуктите си, както и самите продукти (формата и размера на пастелите и моливите) са висококачествени и съобразени с детската ръчичка, която ще ги използва.

Досега у дома сме използвали само обикновени (доста по-сухи) пастели и тези на Heutink Arts & Crafts ще са първата среща на децата с маслени и восъчни такива. Да си призная честно, малко ме е страх къде и как ще се развихрят с тях. Но пък ние вече имаме стени за пребоядисване в квартирата, така че … в краен случай ще пия едно вино и ще поръчам повече латекс за стените 😂 Основното все пак е да дам на децата възможност да експериментират (и въпреки това тая надежда, че ще го направят върху хартия) с различните рисувателни материали (смятам да им връча и водните бои, особено при рисуването с восъчните пастели). Вярвам, че комбинирането различни материали за рисуване, не само ще им помогне да развивят своето въображение и креативност, но също е и начин на себеизразяване 😊

Друго, което харесах в znaiko.bg са тези табла на емоциите.

Предполагам сте усетили, че отделям доста време и внимание на развитието на емоционалната интелигентност на децата. Не искам да оставям емоционалното им възпитание на случайността. Таблата на Pink са много добре направени и вярвам, че ще ми бъдат от голяма полза в това ми начинание.

За емоционалната интелигентност мога да говоря много, но не това е целта на този текст. Така че преминавам и към последното ми предложение за детски подарък, а именно комплекта на дървена азбука на Tiny Toys (отново закупен от znaiko.bg).

За това как използваме комплекта у дома, писах в “За буквите, игрите и ученето”. И понеже ги харесвам ИЗКЛЮЧИТЕЛНО много, искам да ви обърна внимание и на тази идея за интересно и полезен подарък. У дома дори Константин (който е на едва 3 години) си играе с тях. Да, не ги учи съзнателно. Използва ги като ‘бисквитки’, когато си играе на кухнята на Алекс. Но това пак му помага за в бъдеще, защото са пред лицето му. Слуша кака му да назовава тези, които знае и свиква да повтаря след нея (отново по свое желание).

Аз лично смятам, че му е рано за осъзнато учене, но вярвам че колкото повече буквите са му пред очите, толкова по-лесно ще ги научи в последствие.

С тази идея ще затворя публикацията с идеи за подаръци за най-детския празник – Денят на детето. Надявам се да съм била полезна и ви пожелавам да изкарате един приказен 1-ви юни с вашите деца (с или без подаръци) 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.