И МАМА Е ЧОВЕК

За душата, която мечтае, няма нищо невъзможно!

След шоковото пропадане в края на миналата година, тази започнах с много вълнение и въодушевление, както и с решимостта 2022-ра да бъде моята година. Под моята имам предвид, не само да преследвам мечтите си, но и да се обърна повече навътре съм себе си; да се намеря и да си помогна повече да не се губя така, както в края на 2021-ва.

Както се досещате, просто да вземеш някакво решение, не променя нещата. Трябват си действия. За щастие, след като се заредих положително от изкараното време с децата, сестра ми и племенниците, имах първите три дни от годината, за да се позамисля и (най-малкото) да опитам да направя план за действие (или поне да се замисля за нещата, които желая и как мога да ги постигна) 😊

Баща ми винаги ми повтаря “Записвай!”. Мисля, че нямаме разговор, в който да не е станало дума за това да записвам идеите, плановете, задачите и как на него наистина му помага това. Постепенно от миналата година започнах да се вслушвам в него. Вече ползвам планер (както съм споделяла и преди), не само в работа, но и у дома. Планирам и записвам менюто за седмицата. Правя сисък с необходимите покупки (това спестява мнооого пари, а е някак неусетно). Правя списък с идеи за подаръци, почивка и какво ли още не. Не съм записвала досега, обаче, мечтите си, стъпките за тяхното реализиране, местата, които мечтая да посетя или неща, които искам да постигна в следващите 5 или 10 години …

И в тази връзка, искрено вярвам, че книгите, също както и хората, ни намират в точния момент от нашия живот, в който наистина бихме ги оценили. Точно така се почувстваш щом видях “100 списъка за по-добър живот” на издателство Литерайко. Да, заглавието е гръмко, но истината е, че книгата е невероятно съкровище и се появява на пазара в най-хубавите момент от годината, за ни помогне да направим от 2022-ра година – най-добрата година! Аз самата, откакто започнах да попълвам списъците в нея, сложих някакъв ред в главата ми и вече ми е доста по-ясно не само какво искам от живота си, но и как да го постигна (наред с една идея по-повдигнатото ми самочувствие 😊).

Книгата съдържа точно 100 различни списъка, които така умело подбрани, че ми помагат не само да направя равносметка на нещата, които съм постигнала в живота си до момента, но и да оценя самата себе си (малко като поглед в огледалото, ама от тези, които ти показват точно и ясно какво е и какво не е ок).

Тази книга, в комбинация с един журнал на благодарността, който ми подариха, направих част от сутришната си рутина (заедно с развиването на навик да ставам още по-рано, за да имам спокойствието и тишината на дома ни, които да ми дадат 10-15 минути всяка сутрин време за мен). Както казва Наполеон Хил – всичко е въпрос на навик. Ако не харесваш нещо в живота си или в себе си, намираш начин да промениш навикът, който води до това, което не харесваш. Или си създаваш нов навик, който да ти помогне да направиш нужните промени в себе си (понеже всичко започва от нас самите).

Затова и аз започнах новата година с желанието да създам за себе си няколко нови навика (до които достигнах отново благодарение на няколко списъка и една мотивираща книга на по-горе цитираният автор) като този – да ставам по-рано и да използвам максимално това време, преди градът да се събуди, за себе си. Друг навик, който се опитвам да изградя у себе си е всеки ден да намирам поне 10 неща, за които съм благодарна, за да изтласкам негативните мисли далече от съзнанието си.

Знам, че няма как да направя промяна като с магическа пръка. Трябва търпение и постоянство. Но съм направила първите няколко крачки в тази посока. Книгата със 100-те списъка, например, попълвам на порции. Всеки ден се фокусирам на един списък, понеже всеки един от тях изисква не само мисъл и съзнание, но и това да бъдеш искрен пред себе си. Да не си спестиш някое от нещата, които не харесваш в себе си, например. Да не си спестиш някое от нещата, които вярваш, че можеше да направиш по-добре. Да не си спестиш разочарованията от миналото.

Наред с тази равносметка, сред 100-те списъка имаше и такива, които ми помогнаха да си дам сметка къде наистина искам да се намирам след 5-10 години. За какво наистина мечтае душата ми. Ще си призная, оказа се нещо доста различно от това, което си мислех, че желая за себе си. Това, обаче, ми помогна да направя по-ясна и целенасочена Карта на желанията си тази година (ми алогодишната беше доста разпиляна, но пак ми помогна да постигна желанията си в най-важните за мен сфери).

Сега, когато вече имам ясна цел, започвам постепенно да подготвям и тактическия план за нейното осъществяване 😊

…защото, както казах и в началото – 2022-ра ще бъде моята година!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.