В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

“Нали ти казах, че моята магия ще бъде незабравима?”

Има ли момичета, които да не са минавали през моментът, в който искат да бъдат вещици? Ако има – аз не съм от тях, а и Алесчето (дъщеря на майка си 😁) също. А прочитайки “Дневникът на вещицата по неволя” (изд. Асеневци), сякаш Алесандра още повече се влюби в идеята за малките момичета, които стават вещици (по неволя или съвсем осъзнато и по тяхно желание). Имайки предвид това, предполагам можете да си представите реакцията ни (и тази на Алекс, но и моята) като видяхме, че издателство Асеневци пускат още една детска книга на тема вещици (и подходяща за деца на 7г.) .

Признавам си, че и двете се влюбихме първо в илюстрациите на “Малварина иска да бъде вещица“. Просто испанката Лаура Пройети е сътворила чудеса. Още корицата грабва вниманието на малки читател (а и на неговия родител, хаха 😁) и веднага предизвиква чуденка какви ли още красоти се крият между двете корици. Алексчето има един навик като хване нова книга – първо минава с ръчичка през корицата, след което разглежда цялата книга и чак тогава се зачита. Малварина я плени още с първия поглед, още преди да е прочела името на книгата и да е разбрала за какво ще бъде книгата ❤️

Като добавим и самата история – книгата става истинско съкровище 😊 “Малварина иска да бъде вещица” разказва за едно 9-годишно момиче (на име Малварина, разбира се), което (за разлика от повечето деца на нейната възраст) не иска да стане стоматолог, лекар или полицай. Малварина иска да стане … вещица 😁

Един ден Малварина събира смелост и отива в Забранения замък, за да говори с трите вещици и да поиска от тях да бъде тяхна ученичка. След кратко обсъждане, трите вещици решават да й дадат шанс и да я обучат за техен наследник. И така щурата, емоционална и поучителна история на Малварина започва.

Книгата е анонсирана като първата от поредица. Поредица, която у дома 100% ще следим и ще си вземем, не само защото е изключително забавна, но и заради всичките важни теми, които засяга още първата книга. В “Малварина иска да бъде вещица” ще откриете теми като важността на това да бъдеш себе си и да не позволяваш на другите да казват какъв трябва да бъдеш и за какво да мечтаеш, това да се отстояваш, за приятелството, добротата и още други все ценни (поне от гледната точка на родител) за подрастващите деца неща.

Оформлението (освен СУПЕР КРАСИВИТЕ илюстрации, за които вече споменах) е съобразено и с целевия читател – който те първа започва да чете сам. Шрифта е голям и лесно четим, главите са кратки и изпълнени с илюстрации, а Алекс така се увлече в историята, че имаше моменти, в които дори не се усещаше колко много е прочела. Отново четохме книгата заедно – тя започва главата, а аз я довършвам, когато Алекс се умори. Като цяло с всичко, което тя започва да чете сега, процедираме така, защото Алексчето се изморява, а иска да завършваме започнатите глави, за да й е по-лесно да се ориентира в историята и да запомни докъде е стигнала.

Иначе историята е толкова увлекателно написана, че както Александра сподели – докато я четем, буквално влизаме в историята и ставаме част от нея, съпреживявайки всичко, заедно с Малварина. До момента сме я чели няколко пъти и въпреки, че вече и двете почти я знаем на изуст, на Алекс не й омръзва. Започва и нови книги. Прочитаме ги. Но после пак се връщаме към Малварина и след всеки прочит завършваме с въпроса “Мамо, кога ще излезе следващата книжка?” 😊

Ако детето ви обича вещици (а и вие самите) и искате да се потопите в невероятния сват на различни отвари, щури приключение, зловещ цмях и други вещерски неща – “Малварина иска да бъде вещица” е книгата за вашето дете … и/или за вас, ако и вие сте фен не само на вещиците, но и на красивите илюстрации, стойностните послания в книгите и забавно поднесената история.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.