В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги,  мама чете

Ще успееш ли да разрешиш мистерията?

Помните ли книгите-игри от едно време? Обожавах ги! Имам един цял рафт в библиотеката, в Търново при баща ми, само с такива. Направо си умирах от кеф и любопитство какво ще се случи при следващото решение, което вземах в течение на четене на книгата. Хем четеш книга и един цял необятен свят се разкрива пред теб. Хем в същото време имаш силата и възможността да диктуваш как ще се развие историята. Просто приказно!

Мъчно ми беше, че някак отшумяха този тип книги, но съм щастлива, че пазя своите и съм ги нагласила за децата, когато станат достатъчно големи. Все още са малки обаче и не съм им ги показвала. НО! Не са малки (или поне Алекс със сигурност не е) за една от най-новите книги на издателство Асеневци – първата книга от поредицата “Разреши мистерията – Машина за чудовища”.

Историята се развива в град, където обикновеното и необикновеното се преплитат. А град, пълен с призраци, върколаци и зомбита, живеещи рамо до рамо, винаги е предпоставка за проблеми и мистерии 😄 А когато е извършено ужасно престъпление, някой трябва да се заеме с неговото разрешаване.

Машината за чудовища на доктор Франкълфинк е изчезнала и има много заподозрени. За главен детектив е назначено йети-то Клаус Солстааг, което, обаче, има нужда от помощта на асистент в лицето на читателя. Дали да се тръгне по следите на ужасяващия вампир Брамуел Стокър или след палавите гоблини Грундъл и Гринола? Или пък да се тръгне по следата, свързваща престъплението с хитрите вещици? Как ще се развие историята решава читателя 😊

Няма да разказвам накъде поехме ние, четейки я, за да не давам жокери и да можете да я преживеете изцяло (ако я имате или искате да я имате). Признавам, не сме я довършили още, но (вярвам) сме близо … Което, разбира се не е сигурно, ноооо 😄 От това, което аз виждам от книгата – избор на развитие на историята има. Ще ми се да вярвам, че и развитието е различно. Със сигурност, ще пробваме да я четем, избирайки друг път на развитие (и ще проверя дали краят е един или не) 😄 Засега оставям Александра да води.

Авторът Гарет Джоунс се е справил чудесно в това да накара читателя да се съмнява във всички 😄 Всеки герой има мотив и всеки изглежда като извършителя на кражбата. Всичко е описано толкова забавно, но в същото време и мистериозно, и озадачаващо… Наред с това, книгата е изпълнена и с прекрасните черно-бели илюстрации на Луис Форшоу. Нейните динамични визии допълват чудесно с очарователния и зловещ тон, зададен от автора.

Просто страхотна книга! А с наближаващите празници, когато си оставаме в къщи и имаме малко повече време за семейството, “Разреши мистерията – Машина за чудовища” ще е чудесно общо семейно забавление, сигурна съм!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.