В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

Дневникът на вещицата по неволя: Летим високо!

Още с първата книга за вещицата по неволя, всички у дома си станахме приятели с Бея. Странното и шантаво училище за вещици е най-малкото. Самата главна героиня с нейните искрено забавни мисли и преживявания … Просо цялата книга – история и оформление (леле, оформлението е невероятно!) е истинско бижу. Буквално, човек може да влезе в обувките на Беа, особено ако емоционално под някаква форма е близо до преживяванията на главната героиня (не в смисъл, да учи в училище за вещици, но преживяването да започнеш училище на ново място с нови непознати хора).

Втората книга изобщо не отстъпва на първата нито по оформление (то вече ни е добре познато и докато с първата Александра имаше някакви затруднения докато свикне, с втората вече нещата се случват някак от само себе си), нито по история. Даже напротив – историята е развита още повече и някак човек се усеща на правилното място, между страниците на “Летим високо”.

Историята във втората книга се развива веднага след тази от първата – в началото на есенното полугодие, което изглежда предвещава още книги от поредицата (като за момента със сигурност имаме цели три, преведени на български). Остават само петдесет дни до Зимното слънцестоене, най-дългата и магическа нощ в годината. Точно преди тази така специална нощ, обаче е най-големият спортен ден за вещиците от “Училището за необикновени изкуства” в Малко Заклинево, а именно Големият турнир.

Беа най-после е успяла да свикне с новия си живот в Малко Заклинаево, създала е приятелства, научила се е да левитира жаби (почти 😁) и вече усилено работи върху това да подобри уменията си с метлата, за да се представи подобаващо на предстоящия турнир. И точно, когато любимата ни вещица по неволя вече смята, че ще се представи подобаващо, г-жа Спаркс изненадва всички с решението тазгодишният турнир да бъде мааалко по-различен. Тоест, тази година турнирът изобщо няма да е Извънреден голям турнир, а по-скоро съвсем обикновен спортен ден с децата от Академия „Заклинаево“. След като магията е категорично забранена, съперничеството между двете училища в Малко Заклинаево достига нови висоти. Кой ще бъде победител и по-важното – ще оцелее ли приятелството между Беа и най-добрия й приятел Аш, оставям сами да разберете ☺️

Както в първата, и втората книга поставя фокус върху важни и сериозни теми, които (съдейки по моите деца) са от огромно значение и с гигантичен размах в съзнанието на възрастовата група, към която е насочена поредицата. Темите за приятелството, отборната игра и това, че има по-важни неща от самата победа, са основните, до които се докосваме с “Летим високо”. А когато тези теми са показани чрез случки от живота на един близък до съзнанието и възрастта на читателя персонаж, с всичките си несъвършенства, грешки и открития, те са някак по-лесни за разбиране и осъзнаване, отколкото ако просто седнем с децата и говорим по тях. (Отново опирам до това колко полезни са книгите в нелеката задача да възпитаме отговорни и мислещи деца..)

Приятелствата са малко като яйцата, да знаеш Бея. Могат да бъдат чупливи. Най-добре да се грижиш внимателно за тях.

Из “Дневникът на вещицата по неволя: Летим високо”

Иначе, както в първата книга, така и във втората книга за вещицата по неволя, всичко, което се случва в “Училището за необикновени изкуства” достига до читателя под формата на дневник, воден от любимата ни вече Бея. Шантавото и различно оформление в комбинация с невероятно забавните илюстрации на Кейти Сандърс правят историята още по-увлекателна и интересна. Кратките глави пък дават увереност дори на младия читател, който те първа започва да чете по-големи книги (какъвто е Алексчето например), че може да се справи с прочитането на една цяла глава, без да се умори и откаже. Да не говорим, че на моменти Александра е толкова увлечена от историята и любопитна какво ще се случи нататък, че прочиташе по повече от една глава вечер (или ме молеше аз да прочета следващата, защото чета по-бързо и няма да се забави с лягането така 😁).

В заключение ще кажа, че за мен “Дневникът на вещицата по неволя” е една прекрасна поредица, готова да утоли жаждата на малките читатели за магия, вълшебно училище и щури приключения ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.