В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

Приключенията на Тафити

Покрай рождения ден на Александра доста издателства изпратиха книжки и въпреки, че вече мина седмица и нещо, Алекс все още те първа отваря пакети. Казах й, че има още подаръци, но не й дадох всичко на куп, защото така не успява да оцени и усети всяко нещо. А що се отнася до книги, някак съм и по-чувствителна и държа да отдели достатъчно внимание на всяка една ☺️ Тааа, първото отворено пакетче беше с първите две изцяло нови за българския пазар книги на издателство Миранда, които са част от поредицата за малкия сурикат Тафити.

Тафити и пътешествието до края на света” е първата книга в поредицата. И в нея, както и в “Тафити и летящото прасе” главният герой е един сладък сурикат на име … Тафити (хихи ☺️). В първата книга става ясно, че малкия сурикат има едно голямо желание – да разбере какво се крие зад големия хълм в далечината.

Така че Тафити няма друг избор, освен тайно да предприеме дългото пътуване и сам да изкачи хълма. Но пътуването до там не е толкова лесно, колкото си е мислил, защото по пътя той среща много опасности, които трябва да бъдат преодолени. Случват се обаче и хубави неща, защото по време на пътуването си, малкия сурикат намира приятел. Наистина добър приятел. Някой, който е услужлив, умен и на всичкото отгоре не се страхува много: Браш, артистичното прасе. Двамата заедно се опитват да надхитрят гладния лъв Крал Кофи, опасната кобра Кобра и неприятната граблива птица Мистър Гого. 

Втората книга – “Тафити и летящото прасе” пък ни показва, че животът в Африка е изпълнен с приключения и за малкия сурикат те не спират с пътуването “до края на света” 😁

След като минава известно време от първото приключение на Тафити и сприятеляването му с Бруш, двамата приятели започват да се трудят върху прокарването на пътека от пещерата на малкия сурикат до дома на неговия нов приятел, така че двамата да могат да се посещават, когато пожелаят.

И докато двамата приятели изкарват приятно време заедно, изневиделица грабливата птица Мистър Гого грабва Тафити и го отвлича. Тогава неговият приятел Бруш, заедно с дядото на Тафити се заемат да спасят малкото сурикатче, което … междувременно също изкарва интересно време с мистър Гого.

И двете книги, а предполагам и цялата поредица са чудесни за начинаещ читател (съдейки по този, който имам у дома 😁). Съотношението текст – илюстрации е чудесно. А самите илюстрации прекрасно допълват историята, изобилстват от детайли и .. бяха първото, което грабна вниманието на Александра 😁

Историята пък е толкова увлекателна, че малкия читател (поне този у дома) почти неусетно стига до края (без да усети 80-те страници като толкова).

За четенето … Още от самото начало с Алекс решихме тези книги тя да ги прочете сама. И понеже и двете истории са изпълнени с много забавни моменти (аз също ги прочетох след нея), можете да си представите какво е да стоиш в другата стая и да чуваш как детето ти чете и се смее на глас (достатъчен стимул както за мен да ги прочета, така и за брат й – да поиска да му бъдат прочетени и на него 😁). Наред със забавните моменти, обаче на книгите не им липсва и поука, което е направено изключително внимателно и ненатрапчиво, без да прехвърля книгите в графа “поучителни”.

Просто страхотни! И у дома вече нямаме търпение (не само децата, но и аз ☺️) да споделим с Тафити и следващото му приключение 🤩

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.