В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

Айви Нют и буреносната вещица

Днес ви срещам с една нова вещица, чиято история беше подарък за рождения ден на Александра от най-вещерското и магично издателство Асеневци (които откакто започнаха да издават детски книги нямат слаба такава!). Става въпрос за една от най-новите книги на издателството – “Айви Нют и буреносната вещица”.

Книгата е едно истински динамично и вълшебно приключение, което проследява  как малката вещица Айви и нейния приятел Том спасяват родителите на Айви от злата Буреносна вещица. Но да започна от началото.

Коя е Айви? Айви Нют е малка вещица, която живее в страната на Миракула със семейството си и своя приятел Том. Том, от своя страна, също е особен образ – отчасти човек, отчасти вълк, който може да премине от едната в другата форма по всяко време, когато пожелае.

Вечерта на рождения ден на Айви има ужасна буря и никой от нейните приятели не успява да присъства на партито. Когато баща й създава вълшебна изненада за рождения й ден обаче нещо се обърква и родителите й изчезват. С помощта на местни вещици и новия приятел Феликс, Айви и Том тръгват на мисия да открият и спасят родителите на малката вещица. Така, компанията от приятели (нови и стари) тръгват на едно вълнуващо приключение, изпълнено с какво ли не. Приключение, което в крайна сметка ги среща със злата Буреносна вещица. Дали обаче младите магьосници ще успеят осуетяват нейните хитри планове и да спасят родителите на Айви? Оставям на вас да разберете 😏

Съдейки по Александра, книгата е чудесна за деца започват вече да четат самостоятелно, но все още не са напълно уверени в себе си. За мен, като възрастен, който също се докосна до щурата детска история, особенно много харесах начина, по който е изграден на света и общата атмосфера, която създава писателя Дерек Кейлти. Въпреки факта, че Айви търси изчезналите си родители, усещането и тонът на цялата книга е доста приятен и смея да твърдя, че както на мен, така и на Алекс ни хареса да прекараме време в чудния свят на младата вещица. Нещо друго, което особено силно впечатли Алексчето (а у мен остави положително усещане) е приятелството и изобщо отношенията между Айви и Том. И двамата са толкова прекрасни герои и някак си се допълват прекрасно, работейки като екип. Нещо, на което Александра те първа се учи, а приключението на Айви и Том някак много на време, съвсем леко и ненатрапчиво й помага да разбере (и преживее в някаква форма).

Освен темата за приятелството (която ни е на дневен ред от както Алекс започна училище), в книгата обаче има и доста други ценни теми, които се повдигат и оставят читателя да поразмишлява по тях. Общо взето с теми като справедливостта, противопоставянето на т. нар. “хулигани” и смелостта като цяло (наред с приятелството, както вече споделих) тази книга е страхотен помощник в нелеката мисия на всеки родител, да научи децата си да различават доброто от лошото и да търсят правилното от тези двете, както в заобикалящия ги свят, така и в отношенията си с хората. И всичко това, докато се впускат е едно забавно и щуро приключение ☺️

Наред с текста, живите илюстрации на Магда Брол перфектно улавят лудориите на героите, обогатявайки историята и правейки я още по приятна (и лесна за малкия читател) за четене и преживяване. Добавените карта и портрети на герои ще в самото начало на книгата позволява на читателя да проследи приключението и подпомага „четенето“ на снимките, като изяснява кой герой кой е. Нещо, което (съдейки по Алекс) е от особена важност за малко човече, което тепърва се сблъсква с по-големи текстове.

Ако си имате ундома фенове на поредиците за вещицата по неволя или Малварина, то със сигурност ще им хареса и Айви 🤩 А ние с Алекс и Коко вече чакаме следващата книга от поредицата (като се замисля важи не само за Айви, но и за другите две споменати вещици, хихи 😁) с нетърпение, за да се гмурнем в лудо и магично приключение отново 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.