ВДЪХНОВЕНИЕ,  вдъхновители, оставили следа в живота ми

Светът не започва от нас и трябва да уважаваме тези преди нас.

Продължавам да ви срещам с прекрасните хора, които са ме вдъхновили по един и друг начин. Днес разговаряме с Марин Канушев – човекът, които стои зад едно много любимо у дома издателство. А именно – издателство Миранда 😊

Марин Канушев е човек, които макар да познавам малко, чувствам много близък до душата си. Може би защото е изключително мил и човечен, но при всяка една среща на някоя Алея на книгата аурата около него е от тези на добрите хора. Тези хора, които просто като се запознаеш с тях и веднага усещаш колко мило и чисто сърце носят.

Привет, привет. Моля те да се представиш с няколко думи – кой е Марин Канушев, какво вълнува сърцето и душата му? 😊

Нормален човек. Търся добри хора. Опитвам се да правя добро.

И вярвам, че успявате 😊 А какво те подтикна да се впуснеш в приключението Миранда? Как се роди идеята за издателството?

Винаги съм го искал. 2004 започнах да го сънувам. За съжаление чак 2008 започнахме истински.

От тогава до сега са минали точно …хм 15 години! Имате годишнина тази година 😊 15 години не са малко време и сякаш не са много издателствата, които могат да се похвалят с толкова. За цялото това време вероятно е имало много трудности, наред с хубавите моменти. Коя е най-голямата трудност, с която те е срещал издателския бизнес за времето от 2008 до сега?

За съжаление (а може би не) започнахме от абсолютната нула. Без опит и със заем. През годините научихме всичко стъпка по стъпка. Възможно е.

Но пък този опит Ви е научил на много и днес май няма дете, което да не е чело книгите на голяма част от книгите, които издавате са дори тези, с които аз самата съм израснала; тези, с които искам и децата ми да растат. Вярвам, че много хора е така 😊

Светът не започва от нас и трябва да уважаваме тези преди нас. Аз съм израснал с книги и така трябва да бъде според мен.

А как преценявате в издателството на коя книга да дадете шанс и коя да оставите за по-нататък или за някой друг издател?

Първо питаме сърцето, след това портфейла.

Сърцето първо. Усеща се дори в книгите, че ти издавате със сърце 😊 А имате ли някоя любима книга от издадените на издателство Миранда?

Приказки и картинки. Заради чистата добра енергия, която струи от всяка рисунка и от всеки ред на тази книга на руския художник и писател Владимир Сутеев.

Има нещо такова наистина. И у дома някак си децата я усещат много близка. И като споменах децата, обичахте ли да четете, когато бяхте дете?

Страшно много. Четях още преди да тръгна на училище. Четях по няколко книги едновременно. За съжаление сега нямам толкова време.

А има ли детски книги, които смятате, че са Ви изградили/променили като личност? Такива, които са променили живота и мирогледа Ви в някаква степен.

Да. На първо място Астрид Линдгрен с Пипи и Карлсон. Те ми дадоха едновременно чувство на уют и на весела свобода. Казаха ни, че всичко е възможно – за мен това е най-важното за едно дете. Същото важи и за Лиско на Борис Априлов.

А сред книгите за възрастни, има ли такива?

Като възрастен бях запленен от два романа – Колекционерът на Джон Фаулз и Парфюмът. Историята на един убиец на Патрик Зюскин. Не могат да се обяснят, трябва да се прочетат.

О, да. Парфюмът е и моя много любима книга, която със сигурност няма как да опише човек. Просто трябва да бъде прочетена. Ако се върнем на децата, обаче, защо, според Вас, е важно да им бъде четено като малки и да четат вече, когато могат сами?

За да станат хора. За да не гледат на света едноизмерно.

А вярваш ли, че детските книги помагат да направим света ни по-добър?

Клишето е че помагат, но за да се случи трябват всекидневни усилия от възрастните.

Напълно съм съгласна! За да бъдат бъдещето на този свят, ние-възрастните трябва да поставим основите и да им помагаме по пътя. Ех, че хубаво се получи. Някак целия разговор ми носи надежда и положителност 😊 И вместо „чао“ ще ни откриеш ли нещичко от „кухнята“? Какво да очакваме през втората половина на 2023-та от издателство Миранда?

Читателите ни могат да очакват „Приключенията на Гъливер“ с илюстрациите на любимия Либико Марай. Също така съвсем скоро предстоят нов сборник с приказки с илюстрациите на Вадим Лазаркевич, както и книга с прекрасните стихотворения на Корней Чуковски илюстрирани от Владимир Сутеев. В раздел книги-игри също предстоят нови заглавия, но тях ще оставим да бъдат изненада.

Все интересни и интригуващи издания 😊 Благодаря от сърце за този толкова приятен разговор. За мен беше истинско удоволствие 😊

П.п. Марин Канушев е човек, към който изпитвам огромен респект. Именно този респект не ми позволи интервюто да премине „на ти“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.