В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

Изследваме природата с Випс

Обожавам книгите, които по завладяващ начин ни учат за природата и ни разкриват повече за нейните тайни. Такива са и книгите за земеровката Випс. Първите две книги от поредицата на Оскар Йонсон вече могат да се намерят по книжарниците под логото на издателство Таймлайнс. Имаме ги и у дома и не мога да ви опиша с каква радост и вълнение бяха посрещнати от децата. Първоначално и Алекс, и Коко бяха пленени от прекрасните илюстрации, но след като ги прочетохме – се влюбиха във Випс и в интересните неща, които той разказва за заобикалящия ни природен свят.

И двете книги представят пред децата (а и възрастните, които четат книгите с децата си) малки частички от необятния свят на дивата природа и животните, които я населяват. Във “Випс на дървото” се срещаме с кълвачите и начина, по който живеят; какво обичат да хапват и как всъщност си я набавят. “Випс при поточето” пък разказва за ларвите, с какво се хранят те, кои са животните, които обичат да си похапват ларви и в какво се превръщат, когато пораснат 😊 Цялата любопитна информация е представена по изключително интересен и занимателен начин чрез щурите приключения на земеровката Випс.

Всяка от книгите завършва с кратна структурирана научна информация за съответното животно, което е в центъра на историята (след Випс, разбира се). Информацията е представена кратко и отново с красиви илюстрации, което пък беше одобрено от моите двама критични читателю-слушатели 😁

Признавам си, аз самата научих нови неща и за кълвача и за ларвите на пеперудите 😊 Но по-важното е, че начина, по който е представена цялата информация е занимателен и успя да заинтригува децата до толкова, че дори започнаха да търсят допълнителна информация за кълвачите и пеперудите 😊

Като оставим на страна обаче любопитната информация за флората и фауната наоколо, книгите са ценни и с добродетелите, които показват. Випс ни показва какво всъщност е приятелството, колко хубаво е да се притечеш на някой в беда и колко зареждащо е да видиш щастието на лицето на приятелите си, след като сте се впуснали заедно в диво приключение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.