В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  мама чете

Не тук и не сега

Аз наистина не знам откъде да започна като говоря за “Не тук и не сега” на Джилиан Макалистър (издателство Бениториал). За последните 3-4 години не са много книгите, които съм хващала и не съм пускала, докато не прочета до край … за максимум 3 дни, защото трябва и да се спи все пак (трябва ли?!). В момента дори с сещам само за 2 – “Тайните убежища” на Жером Лубри (издават Ентусиаст) и “Порцелановата кукла” на Кристен Лъш (която ми беше и първата среща с книгите на издателство Бениториъл). Та, “Не тук и не сега” я Започнах една вечер и четох цялата вечер, като в 12 вече реших, че ще е хубаво да си лягам. В 02:30 с събудих от мисли какво ще се случи нататък в книгата и понеже не успях да заспя – просто продължих да чета до 5 и нещо сутринта. за ТОЛКОВА грабваща книга става въпрос!

“Можеш ли да предотвратиш убийство, което вече се е случило?”

“Не тук и не сега” – Джилиан Макалистър

Когато Джен вижда как синът й извършва убийство точно пред къщата им, тя е в шок, но като всяка майка е решена да му помогне с всичко, с което може. На “следващата” сутрин, след ужасен кошмар, тя се събужда и намира сина си у дома, а не в полицейския участък. Оказва се, че се е събудила не на следващия, а в предишният ден, когато престъплението все още не се е случило. Объркана, паникьосана и все така в шок, Джен си поставя задачата да открие основната причина за това, което се е объркало и е довело до това нейният син да извърши убийство. Това, надява се тя, ще я върне в бъдещето и престъплението никога няма да се случи.

Всичко това е завладяваща предпоставка за невероятен роман. Всъщност роман … криминален трилър, смесен с пътуване във времето, нито Джен, нито читателят не са съвсем сигурни накъде сме се запътили или какъв може да е краят. Тази за мен, обаче в крайна сметка е история за любовта; любов между майка и дете; любов между съпрузи. Да, книгата е трилър във всеки смисъл на думата, но в същото време е пълна с толкова много и все силни емоции.

Няма да крия, че и факта, че съм майка (каквато е и главната героиня) може би е нещото, което ме накара още по-силно да усетя цялата история, защото много от описаните моменти изглеждат ежедневни и не толкова специални, но могат да бъдат важни за деца ни. “Не тук и не сега” е и своеобразно напомняне на този факт. Факт, които в забързаното си ежедневие, пълно с множество и всякакви задачи, ние – родители, често изпускаме. Макалистър направо бръкна в душата ми по много фин и деликатен начин с красивия й стил на писане и ме накара да се замисля върху собствения си живот.

И като споменах невероятния й стил на писане (тук държа да отбележа, че и превода на български е страхотен!!!). Това е първата нейна книга, до която се докосвам и вече съм влюбена в стила й; в начина, по който изгражда персонажите и историята; в силните емоциите, които успява да събуди …

Трябва да има повече такива книги! Това е! Трябват ни повече книги, които те хващат и не те пускат за седмици, след като си ги прочел 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.