В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

“Картографите” – Тамзин Мърчант

Трудно ми е да опиша с думи колко магична и вълнуваща е тази книга. Обикновено в поредиците първата книга е супер грабваща, но втората (и нататък) не успяват да достигнат нивото на първата. Разбира се, има изключения, но просто масово е така … Поредицата за Кордилия Хатмейкър обаче е от изключенията (при все, че е адресирана към подрастващи дори за мен, като възрастен беше невероятно преживяване да изчета и двете излезли на български език книги).  Искрено съм запленена от тази поредица и нямам търпение Алексчето да порасне още мъничко, за да се потопи и тя в света на различните семейства Занаятчии и магичните предмети, които създават.

В “Картографите”, както и в “Шапкарите”, в центъра на всичко е малката Корнелия, която е част от магическо семейство изработващо вълшебни шапки, чиито баща е изчезнал след корабокрушение в морето преди два месеца. Все още тъжаща за изгубения си в корабокрушение баща, младата шапкарка се сприятелява със сирачето Сам и едно от децата на семейство Шумейкър – Гус. Тримата заедно обединяват сили и успяват да предотвратят война между Англия и Франция, с което осуетяват и злите планове на лорд Уитлуф.

Въпреки триумфа им, Корнелия остава погълната от изчезването на баща си и, решена да докаже, че той е все още жив, прави всичко възможно да го открие.

В търсене на баща си, Корнелия се натъква на тайното общество на картографите и научава, че магията не е ограничена до няколко семейства Занаятчии, а напротив – тя е навсякъде, стига човек да знае къде да търси.

Във втората книга опасността вече дебне от всеки ъгъл, а Корделия трябва да убеди съперничещите семейства на Занаятчиите да работят заедно – не само за да върне баща си у дома, но и за да спаси самата магия …

“Картографите” е истински впечатляващо продължение на “Шапкарите” и аз просто съм влюбена както в първата, така и във втората книга!

Още с първите страници се убедих отново в магията на писане на Тамзин Мърчант. По уникален начин успява да ни въведе още в началото на книгата в историята, припомняйки първата книга без това да носи усещането на читателя, че я препрочита отново. В същото време, още с първите страници дори малките неща, които бях забравила от “Шапкарите”, някак си изплуваха на повърхността на съзнанието ми.

В същото време, във втората книга сюжетът и мистиката около обществото на Занаятчиите и всичко, свързано с тях, се движат толкова бързо от събитие към разкритие, че буквално е невъзможно да намериш сили да оставиш книгата дори за минута ☺️ Междувременно, четейки “Картографите” с всяка следваща страница на читател му става ясно,ч е всяко малко нещо, което се случва в даден момент в историята, всъщност се оказва голямо по нататък в историята – та е важно да обръщаме вниманието на всеки един детайл, докато четем книгата ☺️  Просто всичко си има своето място и се вижда как всяка от препратките е поставена на точното място така, че да можем да видим пълната картина по-късно в историята.

Магията е описата така вдъхновяващо, че кара читателя да повярва и дори да се запита кое може да е реално и кое е писателска измислица. Направо не мога да си представя какво вълшебство са тези книги за малчуганите, към които са насочени, при условие, че аз самата се усетих така въвлечена в сюжета, че се почувствах сякаш се събуждам от красив и вълнуващ сън, след края на последната глава. Направо е невероятно колко впечатляващо Тамзин Мърчант е преплела измислицата с действителната английска история (дори попрочетох това-онова за английската история покрай тези книги ☺️ ).

Не мога да скрия, обаче, че това, което най-много ме докосна в цялата книга е темата за общността. Това, че винаги, в каквато и да е ситуация, сме по-силни заедно, подкрепяйки се един друг, сякаш е посланието, което усетих най-силно за себе си ☺️ А в историята, заедно с това послание, дойде и представата за дарбите на другите семейства от Занаятчиите, което пък отваря един истински необятен свят през въображението за нови и нови семейства занаятчии (историята има потенциал да бъде разгърната още и още повече, а светът може да бъде развит в какви ли не посоки ☺️ ).

На кратко – “Картографите” е едно спиращо дъха ново приключение, пълно с щуротии, остроумие, много топлина и, разбира се, магия ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.