детски книги

“Мечокът, без дори да знае, създаден беше да мечтае.”

Покрай дъщеря ми, която някак се роди с огромно сърце за всичко и всички и с особена любов и съзнание за книгите, се превърнах в един своеобразен книготърсач на хубави детски книжки. Особено много, в тази ми мисия, помага една специална група във Facebook – #НитоДенБезКнижки. Та в тази група на майки, обменящи информация за книги-съкровища, до които са успли да се докоснат техните деца, чух за първи път за Евгения Войнова. Сигурно много от вас, които имат деца, са чували за нея, защото тя е един от малкото скъпоценни камъни на съвременната българка поезия за деца. Сама пише и рисува всяка своя книга и, повярвайте ми, всяко едно от нейните творения е богарство за всеки, който е успял да се докосне го него. И тук визирам не само малките читатели и слушатели, но дори и техните родители.

Книгите на Евгения Войнова са точно в целта, когато говорим за възпитание, позабравени, или не толкова, емоции и чувства … за важните неща в живота. Със сигурност малкият читател, със своето необременено съзнание и душа на откривател, вижда в текстовете неща, които ние, възрастните, не успяваме да видим. В същото време обаче, Егения е помислила и за родителите … Вска нейна книга, прочетена от малчуган или неговият родител – има смисъл и за двамата.

И тук ще споделя, че първата книга на авторката, до която имах щастието и късмета да се докосна е Давид. Книга, кото си има своето специално място в сърцето ми .. да, моето – това на възрастен, който се върна в детството си с тази книга и за пореден път си припомни кои са важните неща в живота. (Ако не сте я чели и нямате възможност в момента да го направите- ТУК можете да я изслушате, прочетена от Момчил Степанов.)

Мечта на Евгения Войнова

Новата книга на авторката с приказното и сърцато име – Мечта, е вече на пазара. Благодарение на невероятната Деси Алексиева, от Fox Book Cafe (една приказна малка книжарница в сърцето на София, за която със сигурност ще ви споделя в отделна публикация) имах възможността да се сдобия с книгата 1 ден преди официалното й пускане в продажба.

Искрено си признавам, че това е първата книга, която купих на дъщеря ми, за да мога и аз да имам оправдание да я прочета. И я изчетох на един дъх, веднага щом децата легнаха (все пак е предвидена за подарък за 1ви юни и редно да не я виждат предварително, хихи).

“Мечта” е разказ за мечтите и пътят, по който да ги постинем – чрез опити, грешки, провали, нови опити, безгранична любов и много, много работа.

“А той рисуваше с боите си … рисуваше БЕЗ СТРАХ МЕЧТИТЕ СИ”

Книгата с чудесните й илюстрации представя по един уникален начин огромната палитра от чувства, съпътстващи постигането на мечтите – притеснение, тъга, радост, щастие и още много трудни за описване човешки състояния.

С новата си книга Евгения Войнова учи малките читатели (и припомня на големите) как да се справяме с трудностите, използвайки своите собствени сили, да не се предаваме пред нищо и дори в моментите на отчаяние, да продължаме да следваме целите и желанията си. Тя е книга, която помага не само на децата, но и подсеща възрастните (в случай, че някъде по пътя са забравили) да се борят и да се развиват въпреки пречките; след провал да стават и да продължават напред.

“Мечта” е поредната брилянтна книга за важните неща от живота, книга, която някак неусетно влиза в сърцето и спокойно намира своето място, за да остане там ❤️

Ако все още не сте успяли да се докоснете до нея – не губете време.

Нарисувай си мечта!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.