занимания с деца,  пътувания

Съботно приключение … или на гости на щраусите до с. Долна баня

Обичам работата си. Наистина я обичам и като че ли дори е трудно да се отделя от нея в съботните и неделните дни .. И въпреки че се радвам на всеки понеделник, любимият ми ден от седмицата си остава събота. Да, събота. И не защото няма да съм на работа, понеже в главата си сякаш всеки ден съм, а защото събота е денят, в който семейната ни традиция повелява да сме някъде, различно от вкъщи 🙂

Опитваме да създадем в децата очакване и любопитство къде ли ще идем “тази събота” … А сякаш и детето в мен се вълнува по същия начин, както и мъниците ми.

Та, събота винаги е специален ден. Редуваме ходенето на село, където децата са като в лунапарк, но такъв, който работи само за тях, с разходки до близки до София дестинации, които биха възбудили положителни емоции и любопитство у едно 4-годишно и едно 2-годишно дете.

Тази събота имахме невероятен късмет. Посетихме щраусовата ферма до с. Долна баня. Децата не бяха виждали щраус до този момент, а като добавим към тази емоция и безкрайната им любов към животните – резултатът беше повече от прекрасен.

Любовен танц на мъжки щраус

Мисля, че в страната вече съществуват не малко ферми за щрауси, само докато търсех и четях отзиви за приятно място за разходка с деца около София, попаднах на 4, но тази ферма е различна от повечето. Защо ли? На първо място заради отношението не само към животните, но и към всеки, решил да посети фермата (като имат особено мило и приятелско отношение към децата).

Хората там са изключително дружелюбни, разказват за щраусите като вид и конкретно за тези във фермата с много любов, в подробности и с невероятно търпение към всякакви въпроси, идващи от посетителите. Освен това имат толкова силна връзка с животните, че на практика посетителите дори няма нужда да стоят зад оградите. Щраусите са толкова свикнали с присъствието на добри хора около тях (подчертавам добри, защото птиците са изключително спокойни и доброжелателни и допускат хората близо до себе си много лесно), че дори позволяват на посетителите да се разходят сред тях, да се снимат с тях, да ги хранят, и дори понякога децата могат да се качат на гърба на някои от птиците. 

Децата бяха изключително впечатлени, доволни и щастливи .. ние с Павлин – също. Фермата е истинско малко богатство и препоръчвам на всеки, който не я е посещавал – да го направи.

Малко за самата ферма – намира се на около 70 км. от гр. София, близо до Боровец (GPS координатите са 42.326507,23.800077). Влизането при щраусите става с човек от фермата, който разказва с любов за обитателите там. Има символичен вход от 3 лв за възрастен и 1 лв за деца над 6г. В ресторанта към фермата можете да се поглезите с крем-карамел или омлет от щраусово яйце. Предлагат също и козметика от щраусова мас, различни аксесоари от щраусова кожа, магнити, пера и всякакви други свързани неща. Имаше дори икони, изрисувани върху черупка от щраусово яйце.

Ние си тръгнахме от там заредени с положителни емоции, настроение и … една кутийка чиста щраусова мас, която помага при лечението на атопичен дерматит (една от най-честите кожни болести сред децата в днешно време, която не пропусна и моите деца). След като я поизползваме известно време, ще ви разкажа и за резултата.

А вие как изкарвате почивните дни? Имате ли си някакви интересни семейни традиции, които пренасяте от вашето детство? Или изграждате нови ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.