занимания с деца

Отново в локдаун – няколко идеи за забава у дома за деца на 3 – 6 години

От утре отново влизаме в локдаун, в които деца и родители трябва да намерят начин да се справят не само физически, но и психически със затварянето у дома. И с това нямам предвид, че е проблем да изкараме повече време с децата си. А това, че трябва да намерим начин да работим така, че да са мотивирани работодателите да ни платят в края на месеца, като това следва да НЕ бъде за сметка на времето с децата и тяхното психично здраве.

Факт е и, че с всяко последващо затваряне в домовете ни и липсата на социален контакт с връстниците им, децата стават по-изнервени и все по-трудно успяват да се справят с всичко това… Аз самата се справям все по-трудно с изолациите и ми липсват прегръдките с приятелите ми, какво остава за мъниците, които дори едва ли успяват да разберат какво и защо се случва.

В желанието си да съм максимално подготвена този път и с надежда да бъда полезна за всички вас, реших да се подготвя с игри, които (изискват, разбира се да бъда до децата, защото са все още малки, но и ..) да ми позволят, наблюдавайки децата, все пак да успявам да свърша и работата си.

Разбира се, в ежедневието ни няма да присъстват само изброените по-горе игри и играчки. Аз самата имам нужда да изкарвам пълноценно време с децата, което пък изисква добро планиране и разпределяне на часовете от денонощието. За щастие, имам късмета работата ми да позволява да върша не малка част от нея и вечер, докато децата спят. Също, не отглеждам децата си сама и със съпруга ми се опитваме да планираме времето така, че и двамата в края на месеца да сме си заслужили заплатите, но това да не е за сметка на времето, щастието и психичното здраве на децата, а напротив.

Та, днес искам да ви споделя за едни от най-добрите инвестиции в играчки, които смятам, че направихме през последната година.

КНИГИ/STORYTEL

Започвам с книгите (защото без да поддържаме и развиваме мозъка си, със сигурност няма как да оцелеем – нито децата ни, нито ние самите).

Аз, разбира се, се старая и сякаш за последната година чета много повече от преди (как намирам време? С планиране, на което ме научи Веселина Пройчева ❤️). Но, по-хубавото е, че и децата ми все повече и повече усещат нужда и желание да слушат приказки (което вероятно сте усетили така или иначе, като хвърлите един бърз поглед на блога и всичко в него). За тези две седмици с Александра и Константин сме решили да преминем през повечето книжки, с които разполагаме в детската им библиотека.

И тук на помощ ще ни бъде отново Storytel. Там, разбира се, няма всички любими книжки на децата, а и не е същото като да седна и да имам нашето си време с мъниците, в които да четем и говорим за историите, които са избрали. Но е в огромна помощ през работно време, защото е най-близкото до това да им чета, като в същото време имам възможност и да свърша част от работата си.

Хубавото е, че по време на слушане и след края на всяка история, децата пак задават въпроси, коментират и не губим напълно тази положителна страна на личното четене… Друг плюс, които аз съм открила в използването на Storytel ез да пусна на децата приказка, когато легнат да спят на обед. Константин заспива още в началото, защото е малък и се уморява лесно. С Алекс не е така и тя все по-рядко спи. Но благодарение на Storytel имаме уговорката с Алекс да лежи тихичко и да слуша, докато свърши историята и след края й може да стане и да дойде при мен (гледам да наглася приложението да се спре след час). Така й давам време, ако е уморена – все пак да заспи. А ако не е уморена достатъчно – все пак да полежи тихичко и да даде шанс на тялото си да си почине. В същото време и аз самата имам 1 час, в който да свърша спешните неща, за които е важно да няма разсейващи елементи 😊

АКТИВНИ КАРТИ

Картите на Cleverbook са задължителен помощник, когато оставаме у дома. Колкото и често да играят с тях, сякаш на децата никога не им омръзват. А и огромното разнообразие от игри включени във всеки комплект карти ги прави интересни дори за мен.

Тези карти пък, на които има писане/ограждане/чертаене се изчистват много лесно с кухненска хартия и бързо са готови за използване отново 🙃

А най-хубавото (поне според мен) е, че децата неусетно научават страшно много и им е приятно. Алекс вече знае голяма част от азбуката (включително да пише някои букви) благодарение на забавния начин на поднасяне на тази информация и и терените игри в картите Уча азбуката. Константин пък вече познава цифрите от 1 до 10 и може да брои до 10, благодарение на картите Числата. В същото време с голяма радост си играят и с Мемори картите и с тези с приказни герои … Всичките са толкова добре направени, че ако имаш време с радост аз самата бих играла с тях 😁

ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ

Всички знаем, че за децата е изключително полезно да играят с дървени играчки. И това е така не само защото дървото е естествен материал, които е по-издръжлив и стимулира въображението (не чрез звуци и светлини, както правят т.нар. технологични играчки, при които детето е пасивен участник в играта, изискваща от него просто да натисне някое копче и нищо друго). Но дървените играчки се правят и с мисъл за природата – нещо, което се опитвам да възпитам и у моите мъници – да мислят за природата и как да я опазим. 

По ред причини дървените играчки са и доста по-скъп вариант за игри, но аз лично вярвам, че това е оправдано. Поради цената им обаче, направих свое лично проучване за намиране на бюджетни, но качествени дървени играчки. Сравних доста сайтове и този, на който се доверих е znaiko.bg.

От тях избрах следните неща за предстоящите дни у дома:

1. Дървени пумпъли. Избрах ги еднакви, за да няма разправии. Обаче сега е лека драма кой къде си е оставил своя пумпал и намереният дали е на Алекс или на Коко. Та по-скоро бих ви препоръчала да взимате различни играчки, за да е ясно коя на кого е 😊

Спрях се на пумпалите, защото са нещо ново за децата, интересни са им и в същото време са чудесна помощ в развитието на фината моторика на пръстчетата (което пък е в  помощ на развитието на уменията за писане в бъдеще). И тук е момента да споделя, че въпросните пумпали са така добре измислени и направени, че дори Константин (който е едва на 3 години) се научи за отрицателно време да завърта пумпала така добре, както го прави и баща му ☺️.

Наред с това, ще отбележа, че децата могат да изкарат половин час в опити за въртене на пумпалите и в радост, че им се е получило. Време, в което аз просто стоя до тях и върша своята си работа, хвърляйки им по някой поглед и включвайки се с отговори на въпросите, които ми задават 😊

2. Низанка/първи опити за шиене. Тази играчка избрах конкретно заради работата с пръстчетата и това, че (както и пумпалите) помага за развитие на фината моторика.

В сайта на Знайко.бг има доста варианти на този тип играчка. Аз се спрях на този с отделните дървени фигурки и въженца, за да може Алекс и Коко да играят едновременно на играта (а и сега Коко е във фазата да прави всичко, което прави кака му), всеки с отделна фигурка. Като в същото време имат възможност да си ги сменят и да се редуват за конкретните фигурки. Надявам се така да им помогна да се научат на търпение, но ще ви споделя след локдаун-а дали съм имала успех в това си начинание 😁

3. Игра с рингове. Тази игра (признавам си чистосърдечно) я взех, защото ми се струва хубава не само за децата, но и защото мисля, че е чудесна семейна игра, в която можем да се включим всички.

Играта подобрява сръчността и учи на концентрация. Освен това е от този тип игри, които помагат на децата да изразходват енергията си. Този конкретен вариант на играта може да се използва и с перспектива (поне според мен), защото са предвидени доста колчета за оцелване. Като за начало ние сглобихме играта без колчетата, които се падат в средата между крайните и средното. И Алекс и Коко са все още мънички и им е трудно оцелването на някое колче, когато те са поставени много на гъсто.

В бъдеще, обаче, когато вече и двамата ми мъници се почувстват достатъчно уверени в себе си, ще сложим и средните колчета. Така играта няма да е толкова лесна и ще се използва повече време 😊

МОДИФИЦИРАЩ СЕ ТРИЪГЪЛНИК НА ПИКЛЕР

Това е последното, което искам да ви покажа днес, но е и може би най-добрата инвестиция, която баща ми направи за последната година.

За тези от вас, които не са сигурни какво е Триъгълника на Пиклер и защо той е полезен, ще споделя малко информация. Триъгълникът на Пиклер е вид безопасна катерушка, която д-р Пиклер разработва, за да стимулира естественото динамично двигателно развитие на детето. Целта на “уреда” е да помогне на децата да развият своите двигателни умения със свое собствено темпо, пъргавина и физическа сила, насърчавайки изразходването на енергия дори в домашни условия.

Тъй като е доста скъпа “играчка”, аз предпочитам на гледам на нашия Триъгълник на Пиклер като на инвестиция (което е още по-лесно, предвид колко много се използва у дома при всеки следващ локдаун). Нашият е подарък от баща ми за децата за Коледа, но го избирах аз.

Отново направих подробно проучване на цени и качество. Писах си с повечето компании, или се чухме по телефон. Имах всякакви въпроси като до колко кг издържа катеружката, какво е включено в цената, имайки предвид, че моите деца са с разлика 2 години, искаме да се ползва и от двамата – кой вариант е най-добър.

Най-топлото и мило отношение, както и отговори на всичките ми въпроси и допълнителни снимки получих от SmarToys. Заради отношението, а и заради факта, че тяхната цена и отзиви от клиенти бяха най-добри, решихме да се доверим на триъгълника на SmarToys и вече 3 месеца усещането ми е, че това е едно от най-добрите решения, които сме взимали относно детски играчки 😊

Имахме някакви въпроси след като вече бяхме получили “катерушката” и нужда от помощ дори 2 месеца след като вече децата играеха с нея (защото решихме да сменим модулацията в нова конструкция) и от SmarToys откликнаха веднага с помощ, указания и всичко.

Освен прекрасното отношение (което за мен е водещо при избора на това на кого да се доверя), Триъгълникът им идва с цветни летвички и пързалка/стена за катерене, които са подарък към всеки продукт (докато при всички останали производители, с които се свързах, тези неща се плащаха допълнително и то не малка сума).

Самият Триъгълник у дома се ползва не само като катерушка, но и като палатка (а децата имат палаткаа, която им беше подарък преди година-две, но не я ползват, защото предпочитат съоръжението на SmarToys 😁) или кътче за четене и разглеждане на книжки. Имали сме случай, в който дори Александра беше заспала отдолу, върху възглавниците и трябваше да я пренесем на леглото й вече спяща 😄

Това, че се модефицира пък го превръща в още по-ценна вещ у дома. За момента два пъти сме го променяли и всяка промяна е като да се сдобием с нова игра у дома 😊

Не се сещам за друго нещо, което да са получили децата по какъвто и да е повод и да е толкова МНОГО използвано и толкова МНОГО да му се радват абсолютно всеки ден.

Така се подготвям аз са следващите две седмици. Разбира се, старая се да планирам максимално нещата така, че да успея да свърша работата си и да отделя на децата нужното време и внимание. Мисля и върху занимания, които ще правим заедно, но за тях ще ви споделя в следващ пост…

Ще ми се да вярвам, че този локдаун ще е последния … Идва лято. Дори телата ни, за да съществуват физически, имат нужда да излизат навън, да събират витамин D, дробовете ни да дишат планински и морски въздух … Съзнанието и психиката ни – да се виждаме с приятели и да поддържаме физическа връзка с близките си, за да оцелеем… Ще ми се да вярвам, че скоро ще се върнем към нормалния начин на живот, с още повече близост, прегръдкии усмивки (не само на открито без маска, но и на закрито).

2 Comments

 • Светла

  Здравейте! Мога ли да се консултирам с Вас относно триъгълника на Пиклер? В момента избирам такъв за моето момченце, което е на 9 месеца и статията Ви ми беше много полезна. Ориентирана съм се към една фирма от Казанлък, която дава най-добра цена – 255 лв. за 4 модула и рампа, но не знам дали ще е добре изработено и безопасно за детето. Дали при избора си сте комуникирала с тази фирма (едва ли са много производителите от Казанлък)? А пък, ако имате желание вече да се разделите с триъгълника на Вашите дечица, бих купила втора ръка. Благодаря предварително за отговора!

  • Lora

   Здравейте, Светла. Попаднах само на една обява за триъгълник на Пиклер от гр. Казанлък и тя беше публикувана в olx. При моето търсене, не открих легитимен сайт на фирмата и затова ги изключих като вариант. По тази причина, не бих могла да Ви дам съвет за тази конкретна фирма. Тези, с които разговарях – всиките имаха website с опоменат адрес и контаки и за всички имаше обратна връзка от клиенти. На база информацията от клиенти, цената и разговор с всяка от компаниите, се спрях на SmarToys и съм изключително двплна от не само то Триъгълника, но и от отношението и понататъчната ни комуникация (тъй като имах въпроси след получаване на продукта).

   Нашият Тръгълник все още се използва доста ежедевно за какво ли не. По тази приина не бихме се разделили с него на този етап. Ако мога да бъда полезна с повече информация -ще се радвам и съм винаги насреща 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.