детско здраве

… защото безмилостният сърбеж може да се появи във всеки момент и на всяко място …

Преди да имам деца, бях убедена, че заболяването атопичен дерматит е измислено от компаниите, производители на всякаква козметика, с цел да продават повече и по-целенасочено. За съжаление, всичките ми мисли по темата бяха опровергани след като започнахме захранване на Александра, а сега и при Константин.

Моят първи сблъсък беше при появата му при Алекс. Крачетата й за отрицателно време се покриха със зачервени лишейчета, които се превърнаха в рани. За щастие, имах късмета да познавам добър дерматолог – д-р Денчева, която бързо овладя разпространението му и ми даде чудесни съвети за по-нататъшно действие. И когато на Константин започнаха да му се появяват същите лишейчета по сгъвките на ръцете (още преди да бъде констатирана алергията му към млечни продукти) вече бях подготвена и успях да се справя с положението своевременно.

Лошото е, че когато човек е неинформиран, гледката на малките крачета и ръчички целите в разкървавени рани е направо плашеща и е важо да се отиде на лекар веднага щом човек забележи промяната на кожата. Затова и искам да споделя нашият опит в борбата с атопичния дерматит, с надеждата да успея да помогна на всеки, който тепърва първа се сблъсква с него.

Основното и най-важно е подобряването на бариерната функция на кожата и поддържането на хидратацията й. У дома ми е по-лесно в това отношение с Константин, който пие изключително много вода и минава само с лишейчета. С Александра е доста по-трудно, защото приема много малко течности  и понякога го прави само, за да спра да й повтарям 😀

Но пиенето на вода не е единственото нещо, което помага в борбата с атопичния дерматит. От огромна важност е кожата да се поддържа добре хидратирана и с локални средства. А когато все пак се появи лишей – важно е още в първия момент, в който бъде забелязан – да се вземат мерки, за да не се стига до употребата на кортикостероидни кремове.

В това отношение, след много проби на различна скъпа козметика за атопична кожа (плюс щраусовата мас, за която бях писала по-рано), от българския бранд Дермакс се свързаха с мен. Получих крема за себе си, за да го тествам, но у дома е трудно да се скрие каквото и да е от децата и гледайки ме да го ползвам, бързо бях залята от въпроси какво е това и “може ли и мен да намажеш” или дори възклицания “Мамо, ударих се. Ела да ме намажеш с кремчето”.

И понеже не бих ползвала моя козметика за децата, направих детайлно проучване на Дермакс, преди да си позволя да го ползвам за Алекс и Коко.

Тук ще си позволя да дам малко повече информация за крема, защото съм сигурна, че би била полезна за всеки родител (без значение дали детето му е с атопична кожа), защото кремът помага и при претриване, подсичане, сърбежи от ухапвания на насекоми, акне от бактериален произход, постоперативни и други белези, повърхностни рани, изгаряния (не само слънчеви, но и при допир на гореща тава – изпробвано и доказано  лично от мен).

Кремът е създаден преди 20 години, а рецептата се е предава от поколение на поколение, докато Елена и Тодор Мелемови не решават да споделят лечебните му свойства, подобрявайки оригиналната рецепта и влагайки усилията и енергията си в това да направят Дермакс разпознаваем бранд българска натурална козметика. 

Да, изцяло натурален крем, създаден в сърцето на Родопите. Дермакс съдържа: пчелен восък, бяла дъвка, борова смола, слънчогледово, маслиново и лавандулово масло, екстракти от невен и босилек – съставки, които оказват добро действие при оздравителните процеси на кожата. Не знам колко от вас знаят, че боровата смола от векове се е използвала за лечение на рани, облекчаване на болката и е отличен антисептик. Бялата дъвка пък много успешно заличава белези. А за ползите от пчелният восък вероятно всички знаете. 

Всичките съставки на крема имат своето специално лечебно действие, а комбинацията и съотношението, в което са в състава на Дермакс, го правят един наистина невероятен помощник в борбата и справянето не само с атопичния дерматит, но и с много други кожни проблеми.Дермакс присъства в Европейския нотификационен портал за козметичните продукти, което дава сигурност, че отговаря на всички изисквания на Европейския съюз за производство на такъв тип козметика.

И да споделя, че до скоро Дермакс можеше да се поръча само онлайн от техния сайт, но от този месец вече може да бъде открит и в аптеките 🙂

Освен локалното лечение на лишейчетата и раните (причинени от дерматита) с Дермакс, от голямо значение се оказа и прахът за пране, който ползвам за детските дрешки. Важно е да е с максимално изчистена формула, без алергени и съставки, които дразнят кожата. За съжаление все още не съм попаднала на български такъв. Ако вие имате отзиви – ще се радвам да споделите опит.

Вероятно и сами сте се досетили, че е важно детските дрехи да са от 100% памук, тъй като другите материи спарват и могат да доведат до кожни раздразнения дори и при нормална кожа.

Поддържането на стайна температура ниска, но не студена, у дома също има благоприятен ефект върху кожата на децата. А през зимата се старая да не затоплям прекалено много стаята им и да не ги обличам много дебело. Така намалявам риска от изпотяване, което също води до раздразнение на кожата. 

Поради факта, че всички затоплящи и изстудяващи въздуха удреди също водят и до изсушаването му, ние сме взели овлажнител, който поддържа нивото на влажност у дома между 55% и 60%. Опитът ми е показал, че това е оптималната влажност, при която децата се чувстват добре, спят спокойно и кожата им не се изсушава.

Последното нещо, до което съм стигнала като извод от опита си, е честата смяна на спалното бельо. Това ми дава спокойствие, че не позволявам да се събира прах в чаршафчетата, които имат и директен контакт с кожата на децата.

И като за край ще споделя малко фактология. Атопичният дерматит засяга повече от 20-25% деца по целия свят. Не е известна точната причина за появата му, но много често изследвания в тази насока, го свързват с отговор на дялото към някой алерген. Когато тялото отхвърли всякакви дразнители или алергени, имунната система отвръща с поредица от кожни възпаления, водещи до червени обриви и изгарящи сърбежи по кожата. Първите симптоми на атопичен дерматит могат да се проявят още на 6-месечна възраст, но, за щастие, над 65% от децата успяват да се справят с него с израстване на съответната алергия, която го е предизвикала или с промяната в хормоните в тийнейджърска възраст.

Така че не сте сами и … има надежда 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.