занимания с деца

15 идеи за занимания за деца от 2 до 5г на закрито

Докато бяхме под карантина, а и по време на дъждовните (с изобилие от дъжд) дни това лято, трябваше да включа изобретателността си за игри и занимания на децата на повече от 100%. Благодарение на няколко групи във Facebook, желанията на децата (които по някаква причина не съм успявала да удоблетворя) и мои лични идеи, успях да изпълня всеки ден на децата с интересни занимания. Това пък позволи по-неусетното минаване на времето удома.

Събрах 15 от най-интересните за децата идеи в тази публикация, с което се надявам да бъда полезна през идващите студени зимни месеци.

1. Домашна оранжерия, или плодове/зеленчуци в саксия. Тъй като малко хора имат щастие да живеят в къща с двор, саксиите на терасата също са добър вариант да научим мъницие на нещо полезно и интересно. Удома засаждането и ежедневната грижа за ягодите бяха приети с огромен ентусиазъм, желание и постояноство (колкото и невероятно да звучи за малък човек на 2 и на 4 години).

Тъй като терасат ни е малка и само вече пълните саксии се събират там, използвах една голяма мушама, която разстелих на пода в хола и започнахме саденето. Разбира се, пръстта не остана само по мушамата, но беше незначително малко извън нея, така че си стуваше чистенето след това.

Сигурна съм, че и разсаждането на цвете би свършило работа, но е някак по-сладко да можеш да си откъснеш после една домашна ягода или домат и да си ги хапнеш. Та затова ние се спряхме на тях.

2. Готвене. Удома винаги, винаги, винаги, когато започна да готвя нещо (каквото и да е то) – децата си дръпват столчетата до масата, качват се и чакат да им каза с какво да помагат. Готвенето не им омръзва, дори да готвим всеки ден. А после и сготвеното някак им е по-вкусно. Няма възгласи от типа на “това е гадно”, “Не искам такова”, “не съм гладен/гладна”. Когато и двамата мъници са вложили усилия в направата на храната, колкото и малко да са тези усилия, някак я ценят повече след това.

Освен редовните неща за вечеря или обяд, ние често правим заедно бисквити, мъфини, пица, гризини и всякакви такива тестени неща. При тестените е по-лесно да се минимизира бъркотията след готвене. А и винаги можете да прежалите едно парче тесто,  което да оставите мъниците да си поиграят 😀

3. Занимания с интересни книжки с игри. Любимо на децата е списание Бърборино или Крокотак например. Четем историите, обяснявам задачките и каката успява да се справи, а малкия, понеже опитва да подражава, напредва доста бързо. И за двамата е интересно. Но понякога дори само занимание с книжки за оцветяване успява да ги прикове към столчетата и да съсредоточи вниманието им за половин-един час. Така, че книжките за рисуване, оцветяване и тези със задачки, подходящи за съответната възраст са доста добро решение, когато се налага да си стоим удома.

4. Изработка на сапуни с помощта на комплектите на Мариолетка. Ей това беше истински ново за мен и май се радвах на цялото нещо почти толкова, колкото и децата 😀 Идеята ми я даде приятелка, която беше попаднала на Мариолетка.

В онлайн магазинчето можете да изберете готов комплект, съдържащ всичко необходимо за сапуно-правене, но можете и сами да си изберете отделните компоненти (което ви дава възможност вие да избере аромата например). С всяка поръчка, която съм направила от там – винаги има някакъв подарък изненада. Все сапунени неща, но е приятно и децата се радват на всичко.

5. Игра на дама с постелка за йога (или можете да “начертаете” дамата с хартиено тиксо). Това съвсем случайно го измислихме, след като по време на карантината ми се наложи да си правя ежедневната тренировка в присъствието на децата. Започнаха едни подскоци и радост, че имаме постелка за йога, което ме подсети за играта на дама от моето детство. Показах на децата и те се включиха с охота. Между другото и в тренировките се включиха доволно, макар да не успяваха да направят почти нищо. Но пък беше забавно 🙂

6. Memory game. Ние използвахме карти, които ни бяха подарени от DM и бяха с цел да направим миенето на зъбите приятно и забавно занимание. Но карти за тази игра могат да се нарисуват (от всяка добре рисуваща мама) или да се направят като върху картон залепите картинки (трябва да се повтарят, за да има смисъл играта). Ние изработихме подобни карти с цифрите, защото Александра имаше интерес да ги научи 🙂

7. Пъзели. Има за всяка възрастова група на пазара. Александра се научи да нарежда и по-сложни от тези за нейната възраст пъзели Реденето на пъзели отнема време на малкия човек, но пък е изключително обхващащо вниманието (поне на моето момиче) и дава време на родителя да прави нещо друго. В нашия случай Алекс може да реди цял час пъзел, без да усети колко време е минало.

С коко е малко по-различно, защото е по-малък. Но и той, за времето удома с кака, започна да проявява интерес към пъзелите и дори вече опитва да реди пъзелите на кака си. С малко помощ от мама или тати, се получава забавно и определено е увлекателно за децата.

8. Рисуване с домашно направени бои. Да. Когато се сетих за боите и споделих идеята на децата, не успях да открия къде съм сложила водните боички, които им бях взела. Поразтърсих се малко повече в интернет и попадна на страхотна идея за домашни боички, които са безвредни дори за малчугани под 2 години.

За децата беше изключителна забава. А след като избробваха всички варианти на рисуване с четка, последва и любимото на всички родители – рисуване с пръсти. Колко лесно се измиват и перат зависи от боята, която ще използвате за оцветяване на сместта.

9. Домашен пластилин. Рецептата за пластелина можете да видите ТУК. Той все още е любимо занимание удома. Разликата с преди е, че сега освен мушамичката, която постилам под децата; слагам и един надуваем басейн, в който те да играят. Така минимизираме вероятността за поражения и разхождащ се из цялата къща пластелин 😀

10. Игра с кинетичен пясък. Пясъчникът сякаш е любимо място на всички деца … Сега с ограниченията, наложени във връзка с намаляване разпространението на Коронавирус, в градините вече няма пясъчници, или поне не дават на децата да играят в тях. Децата, обаче, си го обичат този пясък. Моите се ровят в пясъчника на цело, и могат цял ден да не излязат от там.

Когато, обаче не можем да идем на село, на помощ идва кинетичния пясък, който баща ми подари на децата за един рожден ден. Като истински е, с разликата, че се събира в пъти по-лесно и играта с него е интересна дори за мен (може би за детето в мен, което все още пламти някъде в сърцето ми).

При играта с кинетичен пясък отново използвам мушамичка и надуваем басейн. Определено чистенето е по-лесно след това, а и самият пясък се събира доста лесно дори само с ръце.

11. Изработка и оцветяване на форми от солено тесто. Както споменах по-горе, удома е на почит боравенето с тесто и тесто-подобни материали. Мисля, че за повечето деца на възраст между 2 и 5 години, това е така. Та, всякакви занимания с тесто/пластелин/ са приети от децата с огромно въодушевление и желание за игра. Така беше и със соленото тесното за направа на фигурки.

Използвах рецептата на Krokotak за солено тесто като първият път опитах да го направя с пълнозърнесто брашно (поради липса на друго) и не се получиха особено хубави фигурки. Бяха грапави и после трудно се рисуваше върху тях. При втория опит използвах бяло брашно и всичко се получи чудесно. Децата сами направиха формите единия ден, а на следващия ги оцветиха със същото желание и плам.

Получиха се чудесни сувенирчета* за роднините, на които всички все още се радваме.

*Ако искате да направите подаръчета от солено тесто, хубаво е да разполагате и с лак, с който да ги покриете, за да не развъдят буболечки и неприятна миризма.

12. Безопасна смес, подобна на слайм. На тази рецепта попаднах в Pinterest при някое от множеството ми търсения на идеи за занимания удома.

Има опасност от цапане, така че аз отново използвам надуваемият басейн 😉

13. Изработка на домапни натурални балсамчета за устни. Всеки път като ме види да си слагам балсам за устни, Александра веднага се нарежда до мен и казва “Моля те, сложи и на мен”. В моментът, в който Константин чуе, че нещо се случва, веднага пристига и той с думите “И на мен! И на мен!”. От моя балсам, разбира се, не ми е спокойно да им слагам по устните. Затова се разрових и намерих тази рецептата в Интернет. Набавих продуктите от Мариолетка, поръчвайки комплектиа за направа на сапуни, но повечето неща могат да бъдат намерени в почти всеки хранителен магазин (може би с изключение на етеричното масло, но вместо него можете да ползвате и течна ванилия за аромат). Така запретнахме ръкави и освен за децата, направихме и за мама и за бабите 😀 За кутийка аз използвах поръчаните от Мариолетка, но реално могат да се ползват всякакви метални или пластмасови добре почистени кутийки, в които можем да съберем направеното количество.

14. Съскащи разноцветни блокчета. Това е голямо забавление не само за децата, но и за мен самата. Идеята ми даде една приятелка, която много често ми е вдъхновение за всякакви неща, свързани с отглеждането на децата.

Отново препоръчвам да обезопасите до толкова, че да има минимално изцапани предмети и дрехи.

15.  Четене. Разбира се, четенето на приказки съпътства всеки наш ден (всеки ден сме с поне 2-3 прочетени истории), така че няма как да го пропусна и тук. Това ни е основно занимание, когато сме удома и е едно от любимите и за мен 🙂

А вие как ангажирате децата във времето, в което се налага да си стоите вкъщи?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.