В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

Лебедово езеро и други приказки

Винаги съм си мечтала да успея някак да запаля у децата пламъчето на любовта към класиката и изкуството. Посещавали сме няколко пъти театрални постановки за деца и Алекс и Коко буквално са като хипнотизирани, докато трае представлението. На опера, обаче, още не съм се престрашавала да ги заведа, защото усещането и цялостното преживяване е доста по-различно. Най-малкото дори адаптирани, представленията са по-сложни за разбиране и по тази причина – за преживяване също.

Въвеждането на истории от световно известни пиеси чрез книги, обаче е може ни един от най-хубавите начини да се запознае едно дете и с този вид искуство… особено ако това е съпроводено с приказните илюстрации на Либико Марая. Да, става въпрос за една от последни излязлите книги на издателство Миранда – “Лебедово езеро и други приказки”.

Книгата е у-ни-кал-на! Не съм сигурна дали е единствена по рода си на български език, но аз лично не съм попадала на друга таква. Представя шест великолепни класически балетни истории: „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Жизел“, „Лешникотрошачката“, „Петрушка“ и „Копелия“, като по очарователен начин въвежда децата в прекрасния свят на балета.

“Бъбренето и движенията около нас стихват. Светлината отслабва, а после изгрява на сцената, за да ни разкрие друг свят, населен със стрелкащи се грациозни тела, посрещащи с прецизни скокове всяка мелодична нота, издигнала се от оркестъра. Полиране високо на крилете на фантазията и кацаме в края на дива гора, където започва … приказката за … лебедово езеро.”

Наред с възхитителните илюстрации на невероятния италиански художник, историите са приказно пресъздадени така, че успяват да увлекат не само възрастен (какъвто съм аз напримерно), но и аудиторията, към която са насочени – децата.

Няма да крия, моите две (деца) бяха изключително впечатление от илюстрациите. Не знам колко безброй много пъти разгледаха книгата, любувайки се на илюстрациите, преди да преминем към прочитане на всяка от историите. А след като прочетохме и историите, децата се влюбиха още повече в книгата. Историите на тези шест световно известни (и не случайно са такива) балетни постановки успяха някак си да намерят местенце в огромните им сърчица толкова, че за поредна сутрин се събуждаме с преразказ на някой от балетите (и всяка сутрин е различна история на дневен ред 😁).

Единственото, което ми остава сега, е да издебна някоя адаптирана за деца балетна постановка (по възможност някоя от описаните в книгата) и да видим дали ще се влюбят Алекс и Коко и в балета така, както се влюбиха в театъра ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.