детски книги

“… беше намерил онова, което го правеше специален …”

Преди време писах за една прекрасна книга на Евгения Войнова, на която попаднах благодарение на групата #НитоДенБезКнижки във Facebook… Благодарение на същата тази група се докоснахме (децата и аз самата) до книгите на издателство Робертино.

Днес искам да ви разкажа за една от последните книжки, с които се сдоби детската ни библиотека. Книжка, която дъщеря ми не оставя и за миг и моли да й я четем поне по 2-3 пъти дневно. Книжка, която сме научили почти на изуст, но въпреки това с удоволствие аз самата препрочитам понякога, когато децата вече са заспали.

“Драконче на име Яйчице” е книга с изключително красиви илюстрации, разказваща историята на едно малко драконче, която различно от останалите от семейството и все още не е открило своята “супер сила”. Книга, която показва на децата по разбираем за тях начин, че всеки е различен и това е хубаво, защото именно различията и разнообразието от индивидуалности и характери ни правят невероятни.

Често съм си мислила и съм се чудела как ще да обясня на децата си за различните хора – за децата с аутизъм, дислексия, синдром на Даун … По какъв начин да им разкажа за тези по-специални деца така, че да успея да посадя толерантност, разбиране и добронамереност … Чета книгата, препрочитам я и отново стигам до последната страница, която не е част от историята, но е някакъв вид продължение – питаща малкия читател/слушател дали познава за други хора, които са по-различни … “Може да не чува, но да има невероятните умения да чете по устните и да борави с езика на знаците” и сърцето ми започва да бие по-учестено, настръхвам и си поемам дълбоко въздух …

“Драконче на име Яйчице” не е поредната детска книжка със забавна история. Тя е книга, която учи децата да са добри към другите, независимо приликите и различията им. Едно прекрасно средство, помагащо на родителя да възпита у детето си човечност, уважение и добросърдечност към различните от него.

“Не са ни необходими супер сили, за да променим света. Мъничко доброта е напълно достатъчна.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.