време за мен

Да се чувстваш добре в своята кожа

Като говорим за това, човек да се чувства добре в кожата си, едно от основните важни предпоставки за това е все пак да полага грижа за тази кожа. Може би преди години е било нормално само възрастните да използват крем или да измиват лицето си вечер преди лягане. Сега обаче определено не е така.

Грижата за кожата е грижа за себе си. А за мен е и моето лично време, в което (съвсем буквално) се откъсвам от ежедневието, от работата и всичкото напрежение на забързания живот, който водя, и позволявам на мозъка ми да си почине.

За първи път съвсем осъзнато си дадох сметка за това, когато отидох на диагностика на кожата на лицето в салон “Ronique“. Истината, обаче е, че на някакво подсъзнателно ниво винаги съм го усещала … Всеки път, когато съм имала възможност да отделя дори само 20-30 мин в грижа за кожата ми, после съм се усещала по-търпелива и разбираща у дома и в работа 😊

Та! Грижата за кожата, за да можем да се чувстваме добре в нея, е важна. Много важна. Важно е, обаче, да използваме и най-подходящите за нашата кожа, средства за грижа. Казвам това, защото аз самата до преди няколко месеца си въобразявах, че кожата на лицето ми е комбинирана. Оказа се мазна, след диагностиката 😔 Не знаейки това, обаче винаги съм използвала тежки нощни кремове, и винаги съм се чудела защо (въпреки, че спирам прясното мляко и шоколада) продължавам да изглеждам като тийнейджър в пубертет. Казвам го вече с лека усмивка, но истината е, че никога не съм се чувствала толкова добре в кожата си, колкото се чувствам сега 😊

След диагностиката се подложих на една комбинирана процедура за почистване, хидратация, похранване и стягане на кожата (отново при сладурите от “Ronique“), която да постави началото на правилната грижа за кожата ми. По време на процедурата, доста разговаряхме с Вероника (човекът зад “Ronique”) за това какво всъщност означава правлна грижа. Има няколко основни стъпки, на които Рони наблегна и смятам за ценно да ги споделя с вас (а, когато му дойде времето, и с Александра и Константин):

  • Почистване

Много хора си мислят, че миенето на лицето е необходимо само когато сваляме грим или сме се изцапали. Истината обаче е, че през деня кожата ни влиза в контакт с различни замърсители и бактерии от околната среда, които трябва да бъдат внимателно и добре почистени в края на деня. Нощем пък, кожата ни отделя себум, който също трябва да бъде отмит на сутринта. Принципът е следния – не слагаме крем/флуид, който ще влезе дълбоко в порите, ако не сме почистили преди това, защото кактвото остане не почистено, влиза в порите заедно с крема/флуида.

  • Тоник

Това си признавам, че е стъпката, която изпусках, но както Рони ми обясни, е от изключително голямо значение. Целта на тонера е да ребалансира кожата, като възстанови нормалното й pH и така я подготви за следващите стъпки.

  • Околоочен крем/серум

Кожата в зоната около очите е една от най-тънките и чувствителни зони на цялото тялото. Също така, тя е и сред първите, които разкриват първите признаци на стареене, като фини линии и малки бръчици. Затова и изисква специална грижа. Околоочните кремове и серуми са специално разработени точно за тази зона и помагат за забавяне процеса на стареене (колко професионално го написах само, Рони ще се гордее с мен, ако го прочете 😊)

  • Крем/Флуид

Последната стъпка е поставянето на подходящ крем/флуид. Аз самата (от както разбрах, че кожата ми е мазна и кремовете не са моето нещо) използвам флуида на Dr. Scheller – melon&moringa, за който съм ви споделяла и преди.

  • Хидратация

Отделям хидратацията отделно, макар реално тя да е част от предходната стъпка. Отделям я, защото както Рони ми сподели, много хора не й обръщат достатъчно внимание и масово се наблюдава не добре хидратирана кожа. Моята, макар и мазна, също е дехидратирана и (както стана ясно на диагностиката) то доста дехидратирана. Затова и подбирам козметиката си така, че освен да е предназначена за мазна кожа, да е дълбоко хидратираща.

  • Слънцезащита

Сутрин, преди да излезем не трябва да забравяме и слънцезащитата. Поради състоянието на озоновия слой, слънцето е много по-силно и опасно, отколкото е било преди примерно 20 години. Затова и използването на слънцезащита е важно не само през лятото или докато сме на плажа, но дори и през зимните месеци (когато може да се използва и по-нисък фактор, но задъжително трябва да има някаква бариера, която да предпазва от UVA, UVB лъчите и синята светлина).

  • Ексфолиране

Понеже кожата ни се подменя постоянно, е важно да я изчистваме от мъртвите клетки, за което (както вероятно всички знаем) помагат ексфолиантите. Важно е, обаче, да не се прекалява с ексфолиращите продукти. Не е препоръчително да се ползват повече от веднъж в седмицата и ако има зачервени участъци на лицето (розацея например)- трябва да се избягват (и задължително да бъдат проследени от козметик или дерматолог).

Моята кожа няма зачервявания, което ми позволява поне веднъж на две седмици да ползвам ексфолиращ продук. Ексфолианта, който ползвам е със захар, защото съм открила за себе си и за моята кожа, че той си върхи най-добре работата 😊 Вие трябва да откриете най-подходящия за вашата кожа 😊

Грижата за кожата е една от малките стъпки към създаване на навик за грижата за себе си. Все пак, вярвам всеки ще признае – когато изглеждаме добре, се и чувстваме добре. А това се отразява на всяка сфера в живота ни – както в личен (в семейството, във времето прекарано с децата), така и в професионален план 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.