мама чете

Шест алени жерава

Ако сте сравнително редовни посетители на този блог, може би вече сте съвсем наясно, че истински обожавам романите от фентъзи жанра. С някаква невероятна лекота те подхранват въображението ми и ми позволяват да избягам от ежедневието и емоционалното натоварване на всеки ден. А усещането съм толкова пленена от историята, че да ми е трудно да разпозная минаващото в четене време (усещане сякаш всъщност живея в книгата, а не в заобикалящата ме реалност), е уникално! Точно така се почувствах и докато четях книгите от “Шест алени жерава” на Елизабет Лим (издават Noble Star Books).

Поредицата “Шест алени жерава” е първата, която ме среща с авторката, но определено няма да е последната. И макар книгите да са насочени към малко по-млади читатели, истински ме грабна и ме увлече толкова силно, че първата книга я прочетох за няма и 2 дни и нямах търпение да продължа с втората.

На кратко, поредицата разказва една магична история за прогонена принцеса, преобразяващ се дракон, шест омагьосани жерава и едно неописуемо проклятие.

В първата книга (даваща и името на поредицата) – “Шест алени жерава” Шиори’анма, единствената принцеса на Киата, открива, че във вените ѝ тече забранената магия. Тя успява да се прикрива добре докато не привлича вниманието на мащехата си Райкама. Райкама, която също е магьосница, прогонва младата принцеса и превръща братята ѝ в жерави, като предупреждава Шиори, че ако проговори за това, с всеки изречен от нея звук един от братята ѝ ще умре. И тук ще спра, за да оставя на тези от вас, като все още не са прочели книгата, сами да откриете как се развива историята нататък ☺️

“Шест алени жерава” е невероятно красив и дори на момент спиращ дъха роман. Изпълнен е с приключения, малко романтика и много мъдрост. А начинът, по който пише Елизабет Лим … магичен! Съответно и преводът беше чудесен. Подборът на думите, красивите, описателни изречения ме накараха истински да се потопя в историята и дори да поискам да опитам всяка от храните, описани в книгата … Успя да запали желанието ми да разбера повече не само за азиатската култура, но специално за митологията им (която е и в основата на книгите от тази поредица).

Хареса ми сюжета с всичките борби (физически и душевни), пред които бяха изправени героите. Хареса ми как са изградени героите. Хареса ми дори наивността на някои от тях на моменти. Но може би най-много от всичко, ми харесаха чисто човешките отношения между различните герои. Обичта между братя и сестри – толкова истински и реално описана със споровете и обичта (която остава над всичко – постоянна и непроменена)… Истинска! Историята звучи толкова истинска и близка емоционално, че само магичните елементи напомнят, че е измислена ☺️

А когато човек е толкова пленен от историята, както бях аз, докато я четох, става истински трудно да усетиш кога минава времето, докато четеш и дори остава усещането сякаш наистина влизаш и заживяваш в книгата. Буквално така се почувствах, докато четях “Шест алени жерава”.

Иначе, ако трябва да каже поне едно нещо, което ми липсваше – то е повече за историята на Райкяма (но доколкото разбрах това пък е фокуса на третата книга, така че нямам търпение да я видя и нея на български език ☺️).

С тази първа моя среща с Елизабет Лим, не просто се влюбих в поредицата “Шест алени жерава”, влюбих се в начина, по който пише авторката. По един невероятен и майсторски начин тя преплита история, магия и приказка толкова добре, че оставя усещането сякаш самият читател е попаднал в приказка. Просто, толкова е приятно и истински пленяващо всичко, което описва, че нямаш избор освен да се предадеш и да се потопиш в този ураган от истории, приказки, вълшебства и чувства!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.