детски книги

..естественото му любопитство към света го подтиквало да задава въпроси..

Не знам дали съм ви споменавала за невероятното любопитство на Александра. Предполагам всички деца са любопитни и от един момент нататък постоянно задават въпроси. На една част от въпросите на Александра обаче, дори нямам отговор.

В подобна ситуация попаднах, когато (четейки отново поредицата “Малки хора, големи мечти” на издателство Таймлайнс) Александра започна да разпита повече за мечтателката Амелия Еаърхарт. Колкото и да ми е неудобно – знам много малко за Амелия, за живота й и за нея като личност. По тази причина и въпросите на Алекс ме намериха неподготвена.

Тогава си дадох сметка, че може би вече малкото ми момиче изобщо не е толкова малко. Извадих добре скритата поредица “Кратки пътеводители в биографии забележителни” отново на издателство Таймлайнс. Поредицата е с доста повече информация и е предвидена за деца над възраст 7-8 години. Целта й е да е разкаже по възможно най-достъпен начин на децата за живота на едни от най-известните исторически личности като междувременно им покаже, че науката е забавна и интересна. И не на последно място – учи децата да мечтаят смело и да вярват в собствените си възможности 😊

Отново всяка книга е с твърди корици и хубава твърда хартия. Илюстрациите са стилизирани и успяха да привлекат вниманието и интереса на Александра (та дори и този на Константин 😊).

Лексиката се оказа една идея по-сложни за моето момиче. С обяснения и разговори, обаче,успяхме да открием заедно отговорите на всички въпроси, които се бяха зародили в главичката й относно историята на Амелия Еърхарт.

Веднъж докоснала се до по-подробната история на един от любимите й смели мечтатели, Александра не беше съгласна да се задоволи само с подробности около Амелия. И, ако питате мен, в това се крие част магията на родителството – да виждаш как за седмици, дни, дори минути, това малко вързопче от родилното отделение пораства, започва да пита и колкото повече научава, толкова повече да иска да знае 😍

Постепенно прочетохме и за невероятния творец Фрида Кало, ученият Чарлз Дарвин и физичката Мари Кюри. Историите толкова впечатлиха Александра, че буквално се чудех дали мога, докато ги четях. После, разбира се, следваха множество въпроси, отговорите на част от които бях принудена да търся в последствие.

Започнахме да ги четем в момент, в който и Коко беше при нас, но постепенно отделихме поредицата за нашето си време “по женски”. И най-хубавото е, че в това ни време заедно – всяка от нас научава нови неща.

За Коко със сигурност е прекалено рано да се запознава с “Кратки пътеводители в биографии забележителни”. Все още езикът, който използват е прекалено сложен (за разлика от една от любимите му поредици – “Малки хора, големи мечти” 😊). Засега Алекс му е позволила само да ги разглежда, като стои на главата му и постоянно подвиква “По-внимателно!” или “Да не я измачкаш! Не се разгръща така грубо!” 😁 Пази си ги, хихи (и с това отново изпълва сърцето ми).

Да си призная честно, аз самата също съм пленена от историите на тези смели мечтатели и с любопитство следя за всяка нова книга, която излиза от поредицата. Предстои ми да взема и книжката с историята на Леонардо Да Винчи, за да я добавим към колекцията и нямам търпение да се потопим отново с моето малко, голямо момиче в безграничния свят на мечтите, където всичко е възможно 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.