И МАМА Е ЧОВЕК

25-тия час на денонощието

Надали има човек, сред четящите тук, който в даден момент да не си е казвал, че 24-часовото денонощие е прекалено кратко. И на мен ми се случва .. особено често след като се върнах от майчинство на работа.

Със сигурност имам нужда от повече време с децата, повече време със семейството … и повече време, за да успея да завърша всички задачи в работа. И някак 24 часа в денонощието се оказват прекалено малко за всичко.

И сега няма да ви баламосвам, че времето е започнало да ми стига след като … нещо-си. Сякаш времето никога няма да ми е достатъчно. Обаче … Обаче! Успях да направя така, че поне по-малко неща да остават “на изчакване”. И днес ще ви споделя това, надявайки се, че ще съм полезна и на други работещи родители 😊

Планиране и организиране

Започнах по-общо да планирам и организирам основните задачи за седмицата, а за всеки ден от нея – по-подробно. И това не е нещо, което правя само в работа. Правя го и за задачите, които ме очакват у дома. Така поставям приоритетните неща още в началото на седмицата и после разпределям изпълнението им през дните от нея.

Освен това е супер мотивиращо да можеш да задраскаш/отметнеш вече свършените задачи. Да си призная – това е и едно от нещата, даващи ми сили да ставам и да правя упражнения всяка сутрин по тъмно, докато цялата къща все още е потънала в тишина.

Ранно ставане сутрин

Като споменах за упражненията – намерила съм точно два начина да успявам да ги вместя и да ми се получава тренировката. Или ставам много рано и тренирам докато всички още спят. Или включвам децата в цялата тренировка (което я прави мааалко по-трудна и не достатъчно ефективна, но пък е супер забава). Ранното ставане, обаче, ми дава и възможност да свърша някакви неща из нас за по-малко време, отколкото ми отнемат, ако всички са будни, да се насладя на първото кафе в спокойствие и тишина и … да запечатам в съзнанието си гледки като тази (които ме зареждат положително съвсем от рано) 😊

Планиране на менюто за седмицата

Лично аз нямам избор. Ако не планирам менюто ни за седмицата предварително, ми е направо невъзможно да осигуря разнообразна храна на Константин всеки ден. (Както вече съм споделяла, Коко е с много алергии и храната за градината му я приготвям аз. Всичката. Уви, дори хляб не могат да му дадат там, защото може да направи сериозна алергична реакция.)

Планирането на менюто ни за седмицата ми помага не само да се организирам и кога какво ще готвя, но ми спестява както пари, така и време. Планирайки менюто, още в началото на седмицата (или в края на предходната) знам от какви продукти ще имам нужда. След обстоен преглед на хладилника, купувам това, което е остало от списъка ми и избягвам да поръчвам неща, които не ми трябват. Наред с това знам приготвянето на всяко ястие точно колко време ще ми отнеме, имам предварително продуктите и всичко става по-бързо и разнообразно. А пазарувайки онлайн, си спестявам и времето за висене по опашки и изкушението да купя нещо импулсивно 😁

Създаване на рутина за почистване и подреждане на дома

Подреждането и почистването не са сред любимите ми занимания. Ама никак. И по принцип съм доста разхвърлян човек. Обаче е факт (макар да ми е мъчно да си го призная), че освен че се налага (от хигиенична и здравословна гледна точка), е и по-лесно и приятно да се живее в един чист и подреден дом. Най-малкото – не губя време в търсене на нещо, защото знам точно къде му е мястото и знам, че ще го намеря именно там.

Няма да ви заблуждавам. Живота с малки деца не е подреден (нито къщата, в която живеят, хаха 🤣). Но създаването на рутина за неща, коите се почистват/подреждат ежедневно, такива, които да подреждам на седмична или месечна база, позволява поне за някакво време нещата да си бъдат по местата. А и нашата стая си е наша стая. В нея разхвърлям основно аз и съответно си зависи от мен дали ще намирам нещата, които търся, бързо или ще губя време в ровене и издирване.

Създаване и проследяване на навици

Създавайки си навици, нещата в един момент започват да се случват от сами. Имаше една книга за навиците и там авторът твърдеше, че на човек са му необходими около 60 дни следване с мисъл и напомняне на нещо, за да го превърне в навик. Аз самата се убедих в това с изваждането на глутена от храната си. По здравословни причини ми се налага и няма да ви лъжа – никак не ми беше лесно. С гордост, обаче, мога да заявя че вече почти половин година не консумирам глутен и дори не се замислям когато избирам храната си.

Планирането и следенето на това да тренирам всеки ден също успя да превърне упражненията всяка сутрин в навик, който (колкото и да съм сънена или уморена) успявам да следвам сравнително редовно.

Организиране на почивките и екскурзиите

Да планираш почивките не означава, че не си спретваме непланирани такива (от днес за утре). По-скоро тук имам предвид, че предварително се подготвям за по-големите пътувания (като морето през лятото, пътувания до чужди държави, почивката около Великден и др.). Създаването на списък с важните неща, които да не забравя при подготовката за пътуването (и тук имам предвид не само багажа, но и смяна на пари, ако е за чужбина, купуване на билети, преглеждане на забележителности, необходими средства и т.н.) също помага нещата да се случат без излишен разход на време.

Освен тези по-глобани неща (ако мога да се изразя така), разбира се, списък с нещата, които ще вземем в багажа като лекарства (!особено важно при пътуване в друга държа със силно алергично дете), дрехи, електроника, козметика и други, също спестява време и свежда възможността да забравя нещо до минимум. В пъти по-бързо стягам куфарите, ако предварително имам списък, по който да се ръководя.

Списък с идеи за подаръци

Предвид наближаващите празници, не мога да пропусна да споделя и за този ми помощник. Създаването на списък с идеи за подаръци е нещо, което пракрикувам от повече от година. Всеки път, когато някой близък и скъп човек сподели, че много е харесал нещо, мечтае (надява се) някой ден да си купи нещо или пък много иска нещо, но не би платил сумата, която то струва, аз записвам въпросното нещо в списък с идеи за подаръци. Записвам си за кого е идеята и когато я реализирам – записвам, че съм го направила, за да не се повторя с някой подарък 😁 Често ми се случва от нещо, което са ми казали, да се подсещам за имтересна идея за подарък. Записвам и нея в този списък. Така си спестявам време в умуване какво да купя, както и безкрайни обиколки по магазините. Имайки точна, ясна и конкретна идея за подарък – директно отивам и го купувам. А и (малко егоистично) щастието да видиш, че си уцелил подаръка е незаменимо 😊

На работа

На работа всеки понеделник си записвам приоритетните задачи. След това разпределям както тях, така и тези с по-малък приоритет през дните от седмицата. Все още не ми стига времето за всичко, но е една идея по-лесно и някак успявам да докарам повече задачи до завършен вид. В тази връзка и списък с хората и нещата, с които могат да помогнат, е от огромна помощ, да знаете. Не издирваш например дизайнери с надеждата някой да може да направи дизайнът на новия продукт, а знаеш точно към кой да се обърнеш за дизайн на продукт, на опаковка или на визия за реклама. И макар подготовката на подобен списък да изисква време, после задачите биват свършени доста по-бързо.

Признавам си, че преди да започна да си записвам – винаги забравях нещо или някакви неща оставаха на заден план, а се оказваха важни/спешни (приоритетни на работа). Отне ми доста време (средства и различни планери) докато открия моя планер – O!planner 😊 Но, след като го намерих, вече смея смело да твърдя, че планерът (и откриването на точния за Вас планер) е must-have. Нещо, което улеснява живота и го прави малко по-подреден, освобождавайки време за наистина важните неща ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.