важните неща,  детски книги

Защо е важо да четем на децата?

Всеки, който има деца, предполагам е наясно, че децата са като гъби – попиват всичко, до което се докоснат; всичко, което ги заобикаля 😊 Ама наистина! Дори, когато им четем приказки, малките им мозъчета не спират да работят, обръщайки внимание на всички думи и всяка емоция, която те носят … всичко. Виждам го при Александра. Виждам го вече и при Константин. Виждам колко живо усещат всяка книга, до която сме се докоснали. Виждам как разказват историите (някои толкова добре научени, че чак ме поправят ако объркам някоя дума 😁). Когато четем на децата си още от бебета , със сигурност помагаме за развитието на малките им мозъчета. Но да четем на децата си от малки, има още доста ползи, които аз самата съм открила.

Връзката родител – дете

Дори, когато изглежда сякаш не ни слушат (Коко много често си играе с някоя количка или стро замъци от различни конструктори 😁), те винаги слушат. Слушат и усещат думите, интонацията, емоцията, с която им четем. Заради това (и не само) четенето заедно е това общо занимание, което ми помага да се доближа още повече до децата си ❤️ Да засилим взаимната ни връзката (тази невидимата, душевната връзка). Това е и най-любимото ми време с децата – времето, което изкарваме заедно, пренасяйки се в различните светове на богатата им библиотека.

Освен личният ми опит, обаче, попаднах и на едно изследване, което показва как четенето може да подсили връзката между родител и дете – можете да го видите ТУК.

Развиване на умението да слушат у децата

Изслушването на дадена история/приказка, прочетена на глас включва определно ниво на разбиране от страна на детето. А разбирането зависи в огромна степен от това детето да обръща достатъчно внимание, не само на думите, но и на емоцията, която придават. Така си мисля и затова, вярвам, че четейки приказки и всякакви други истории на децата, развивам в някаква степен и способността, умението им да слушат и наистина да чуват това, което им чета (дори и да си играят в момента на четене).

Наред с това, забелязах колко забавно им е всъщност да слушат аудио книги (у дома използваме Сторител и подкастът на Златните приказки), защото там разказвачът си преправя гласа спрямо героя и въображението им рисува още по-красиви и цветни картини. По тази причина и аз самата се старая, докато чета на Алекс и Коко, да си променям гласа, спрямо героя, правейки историята още по-истинска 😊

Езиково развитие

Това е нещо, в което (убедена съм) всички сме сигурни. Четенето на различни книги обогатява набора от думи, с който разполагаме (не само децата, но и възрастните) и разбрайки значението на димите думи, децата развиват езиковите и говорните си способности, наред с речника, който използват. Случвало ни се е, след прочита на “Голяма книга за буболечките” например, децата да използват специфичните наименования на различните видове буболечки – нещо, което преди това не се е случвало (поради простия факт, че не са ги чували преди 😊)

Внимание и съсредоточаване

Силно вярвам, че времето прекарано в четене на децата помага за развитието на умения като концентрация (колкото по-големи стават Алекс и Коко, толкова повече се спират до мен, докато четем и се концентрират в съдържанието на книгата, която сме избрали) и самодисциплина.

Креативност

Книгите и историите представят цял нов свят пред децата. Да, има много нехудожествени книги за динозаврите, багери и самолетите. Художествените истории, приказките и техните герои обаче надхвърлят реалния свят и използват фантастични елементи, които карат децата да мислят различно и дори да си измислят неща.

Децата имат изключително живо въображение (особено ако съдя по Александра за тях). Такова, че четенето на детски книжки може допълнително да развие и обогати тяхната креативност. Разговорите с моята Алекс например са толкова шантави и забавни … Всеки път, когато ми разкаже нещо, започвам да се чудя дали не го е сънувала, попаднала на историята в някоя книжка, която сме чели или не е дело на дивото й въображение 😁

Важните теми от живота

Ако следите нещата, които споделям, 100% сте усетили, колкото много книгите помагат за въвеждането на важните теми от живота у дома. Книгите предоставят възможност да се говори за ситуации от реалния свят по подходящи за възрастта начини. Децата, или поне моите, особено много харесват книгите, в които героите са техни връстници, чието ежедневието повтаря част от нещата, с които запълваме ежедневието си у дома.

Наред с моделирането на това, което се случва в различни ситуации, четенето на книги по определени важни теми може да помогне на децата да не се чувстват сами, когато се срещат с нещо ново (дали е емоция, конкретна тема или нещо друго).

Социално и емоционално развитие

Това е, може би, една от най-важните ползи 😊 Четенето на децата ги учи как да се справят с „трудни или стресиращи преживявания и емоции“. Наред с това чрез четенето на истории, включваюи различни емоции и емоционални (за децата) ситуации, често ни помога у дома да започнем разговор и в него, да покажа на Алекс и Коко, че чувствата и емоциите им са нормални.

Четенето за удоволствие е страхотен навик. Както всички навици, обаче, и той се нуждае от повторение и последователност. И ако успея да посея и съхраня у децата любовта към четенето, искрено вярвам, че така ще мога да им осигуря бъдеще, в което те винаги ще имат до себе си юастието от пътуването в необятният свят на книгите. Надявам се (и изкрено си пожелавам) да успея да създадем усещане за радост и комфорт от четенето у децата, която да им остане за цял живот 💖

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.