В СВЕТА НА КНИГИТЕ,  детски книги

Защото е важно да имаме очи за чудесата около нас

Кога беше последния път, в който си позволихте да се възхитите с цялото си сърце и душа на нещо истински вълнуващо и … магично?

С началото на декември, темата за малките чудеса се прокрадва във въздуха и става някак още по-актуална. Времето около Коледа често се смята за най-прекрасното време от годината – време, в което хората са изпълнени с радост, мир и любов. Време, изпълнено с вълнение, магия и чудеса. Всъщност, като се замисля поне от моята си гледна точка, чудесата изобщо не са концентрирани във времето около Коледните празници. Обаче, може би това е времето, в което някак се обръщаме към тях … виждаме ги повече и им даваме повече сила така.

Аз от малка съм възпитана да вярвам в чудесата. Като великата мисъл на Айнщайн:

„Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо.”

Алберт Айнщайн

Чудесата са част от живота ми още от дете. Като започнем от Дядо Коледа, в който вярвахме до доста късни години 😃 … минем през феята на зъбките, магията на това да ме приемат в специалността, която най-много исках в гимназията, а после и в университета… Вълшебството да имам прекрасни отношения с родителите и сестра си. Да имам две невероятни приятелки (които са ми като сестри), с които да успеем да запазим пламъка на приятелството от детската градина, та чак до днес.

Сега, от погледа на възрастен, продължавам вътрешно да вярвам в магията на Коледа… защото погледнато през очите на сегашното ми АЗ – Дядо Коледа е чисто и просто събирателен образ за цялата магия, с която се сблъскваме ежедневно … макар често да не я забелязваме. Именно Дядо Коледа ни учи да сме добри и послушни, но не в смисъла на подчиняващи се, а така както го виждам аз – послушни в смисъла на това, че живеем в общество и следва живеейки живота си да го правим така, че да не е за сметка на нечий чужд. Затова и (поне в моята глава) Коледа е времето, в което всички отваряме сърцата си и сме готови безрезервно да направим нещо добро, някакъв малък жест за познат или дори непознат, да намерим начин да стоплим сърцата си, събирайки се заедно със семейства и приятели, поне по ТОВА време от годината.

Чудесата, разбира се, не се случват само на Коледа. Те са навсякъде около нас, в всичко, което ни заобикаля и ни се случва. Фактът, че сме тук на тази земя, сам по себе си, е чудо! Да имаме храна и вода, на които да се наслаждаваме, както и да ни дават енергия, за да можем да продължим деня си, също е чудо. А какво да кажем за способността да виждаме коледните светлини с очите си или да чуваме група коледари с ушите си? И двете – чудеса. Но може би едно от най-големите чудеса (наред с появата на нов живот) е това да имаме хора в живота си, на които можем да разчитаме, хора, които ни обичат и се грижат за нас. И това е чудо, което най-ясно усещаме точно по ТОВА време от годината.

И говорейки за чудеса – да, аз ги намирам и в най-малките неща. Но може би най-голямото чудо до момента в моя живот са двете ми прекрасни деца. За първи път преди повече от 8 години, когато, след като вече се бях примирила, че няма да мога да забременея естествено, и на пук на всичко, което казваха лекарите – се оказах бременна с малкото ми щуро и изключително умно момиче! Още помня как се обадих на гинеколога ми и му казах, че теста е положителен, а той каза “А! Как стана това, Лора?” 😊

Следващото ми голямо чудо … След като лекарите ми бяха казали, че не могат да обещаят, че Константин ще живее (роди се с пневмония), когато в стаята ми в родилното влезе млада неонатоложка и каза “Вече диша сам. Няма нужда от машина. Ще го наблюдаваме още няколко дни, но е вън от опасност.”

Благодарение на тези двамата – всеки ден е чудо! Всеки ден да виждам света през техните очи, с тяхната искреност и необремененост от проблемите, грижите и драмите на възрастните … Това е истинското чудо!

“Да видиш чудото на живота през очите на едно дете, означава да изпиташ най-голямото удоволствие на света.”

Хорас Браун

П.п. Темата за чудесата в живота е предизвикана от най-новата книга на издателство Дъбови листа – “Нощта преди Коледа” , която е по вечните стихове на Клемънт Мур, но с прекрасния превод на Бела Чолакова. Преводаът на Бела е толкова магичен, а в комбинация с илюстрациите на Холи Хоби класическото произведение придобива съвсем различен облик. Двете дами му придават една особена мистичност и поставят фокуса върху това да видим и усетим чудесата във всичко наоколо ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.