детски книги,  занимания с деца

…сърцето на Филип не беше празно – Ванилия го чакаше там.

Досега не съм попадала на книга на Катя Антонова, в която да не се влюбим всички у дома (дори мъжа ми и малкия Коко, който все още не ги разбира съвсем, но ги слуша с огромно нетърпение и радост).

Разказах Ви за Рибка, преди време. Мисля, че именно тя беше и първата среща на нашето семейство с изключителната авторка… Но днес искам да Ви разкажа за една друга нейна героиня – феята Ванилия.

След като се бяхме докоснали вече до творчеството на Катя Антонова и всички у дома се влюбихме в Рибка, бързо намерихме следватата книжка на авторката в Storytel. Попаднахме на Феята от захарницата. Дори само заглавието беше достатъчно на децата за да поискат да я слушат. И тук е редно да споделя, че подобно нещо НЕ се прави вечер за приспиване😁 Децата НЕ заспаха, докато не изслушаха цялата книжка до край 😊 (признавам си, че и аз я слушах през бебефона и не заспах, докато не свърши 😊). Александра стана и дойде да ме пита какво е станало с Ванилия. Успях да я убедя да заспи, само с обещанието да изслушаме втората част още на следващия ден.

За мой късмет на “следващия ден” трябваше да посетим Велико Търново и слушането на Четиринадесет ванилии и половина се случи докато пътувахме натам (а пътят е точно колкото да се изслуша една цяла книжка от поредицата за феята от захарницата, хихи 😁). Децата бяха като хипнотизирани през целия път. Бяха толкова тихи, че се налагаше да се обръщам и да проверявам дали не са заспали и кога точно дишат 😁 (по същия начин изслушахме за първи път и третата, и последна засега, книжка от поредицата – Агент Ванилия в мисия Горска ягода).

Не съм сигурна каква е причината, но най-любима от трите, издадени до момента, книжки за децата се оказа втората – Четиринадесет ванилии и половина.

Мисля си, че може би причината е, че в тази книжка Ванилия става човек и някак става по- … реална. Въпреки, че е фея (а всички знаем, че малките момичета често мечтаят за феи и принцеси) в тази част от историята, Ванилия става човек като всички нас (е, не съвсем, тъй като все пак Ванилия си е Ванилия 😁) . Този факт дава право на въображението на всеки читател/слушател да се надява някъде скришом в душата си, че може и да я срещне някой ден … А това само по себе си дава кураж на малките, тепърва срещащи се с живота деца, да повярват, че дори тези луди и щури мечти могат да станат реалност.

Александра, разбира се, не ми го обясни по този сложен и дълбокомислен начин 😁 Когато я питах защо от трите избира именно Четиринадесет ванилии и половина, думите й бяха “Ами, защото Ванилия отива при хората там. Има семейство, ходи на училище и е близо до Филип. Може и аз да я видя като порасна и стана ученичка …”.

Хиляди пъти съм ви споделяла за невероятните открития, които прави Александра. Това, обаче, беше чисто детското й желание да повярва, че феите наистина съществуват. А Катя Антонова толкова нежно, мило и внимателно обяснява в книжките къде живеят феите и защо не ги виждаме, че успява да те накара да повярваш в тези магични същества. Дава ти шанс да си позволиш, поне за миг, да си помечтаеш, че те не са измислица, а наистина съществуват (дори на детето в мен му се прииска за частица от времето да повярва в тяхното съществуване) …

Наред с това, Катя Антонова поставя важните въпроси за това, колко е важно да постъпваме правилно, упоритостта и нейната сила (показана ни, чрез действията и мислите на самата Ванилия), за силата на приятелството, но също и за отношенията с родителите (и смисъла зад техните решения – позволения и забрани). След всеки нов прочит на която и да е от трите книжки, разговорите у дома стават изключително мили и топли. Следват прегръдки, открията за приятели и техните постъпки … желание, зараждащо се у децата, да бъдат по-добри и по-мили със своите приятелчета. Дори разговори за невероятно пълните ни (с близки и скъпи хора) сърца 💗

Поредицата за Ванилия, по препоръка, е за по-големи деца (8 – 12 години). Може би, ако децата са поне първи клас ще могат по-лесно да се поставят на мястото на Филип – единият от двамата главни герои в поредицата (след Ванилия, разбира се 😁), и да вникнат повече в дълбокия смисъл на посланията. Аз, обаче , вярвам, че всичко, което децата ми чуват и (най-вече) харесват дори на тази си възраст (на 3 и 5 години) остава някъде дълбоко в съзнанието им и ще излезе в точния момент, в който ще имат нужда да се сетят за него.

Така, че бих заявила смело , че (според мен) тази поредица е създадена за цялото семейство (дори мъжът ми се забавлява да я слуша или да я чете на децата) и със сигурност може да бъде впечатляваща дори за малките слушатели на възраст около 5 години. А у дома толкова силно се влюбихме и харесахме историята, че слушаме Четиринадесет ванилии и половина поне през ден (а миналата седмица и всяка вечер 😁).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.