важните неща,  мама чете

Истината е,че няма ЕДИНСТВЕН правилен начин за отглеждане на деца!

Съвсем случайно попаднах на книгата на Кристина Кузмич – “Дръж се!”. Признавам си – бях я виждала по книжарниците и ми привлече погледа с интересната и забавна корица, но не ми се беше отдавал шанс да я прелистя. Този шанс ми даде Веси, която в продължение на седмица споделяше различни цитати от книгата (кой от кой по-забавни и мотивиращи).

Истината е, че въпреки цитатите, нямах представа на какво четиво ще попадна, когато я отворих за първи път. Признавам си искрено и, че преди да започна да чета книгата, нямах представа коя е Кристина Кузмич. Обаче в момента, в който прочетох първите няколко страници, ми се прииска да разбера повече за авторката – коя е тя в същност и как изглежда днес (след като е преживяла всичко, описано в “Дръж се” на издателство Lifetime Publishing).

На кратко (ако все пак и вие нямае представа коя е авторката), Кристина Кузмич е блогър, в чието отражение може да се припознае почти всяка съвременна майка. Тя е известна с “прозвището – майката, която намира забавното във всеки труден, изнервен и напрягащ момент от пътешествието наречено майчинство. Повече за човека, който стои зад това определение, ви препоръчвам да разберете направо от извора – книгата й “Дръж се!”

Във всекидневното си общуване с хората винаги можем да избираме дали да добавяме добро, или да добавяме болка. Нима вече няма достъчно болка по света? (…) Само че болката не е като народна топка. Не може да я метнете по някого и така да се освободите от нея. АКо се държите гадно, болката ви само ще се увеличи, няма да намалее.

“Дръж се!” – Кристина Кузмич

Книгата й много прилича на нея сякаш: честна, забавна, показва някои от най-мрачните и най-ниските точки в живота й, като същевременно се опитва да сподели и подчертае, че винаги има надеждата по изключително забавен и увлекатеен начин. “Дръж се!” обхваща редица трудни моменти от живота на Кристина като дете по време на войната в Хърватия, разводът й, борби, през които минава, за психично си здраве (включително депресия и мисли за самоубийство), сексуално насилие (като дете и като възрастен), финансови борби като самотна майка, спонтанен аборт , и съвместно родителство след развод. На фона на това – книгата е изключително забавна и вдъхновяваща. В нея има надежда и хумор, които също се открояват.

Истински впечатляващо е как Кристина говори не само за живота и хората от най-близкото й обкръжение (без да си позволява да каже нещо лошо за никой, въпреки, че на моменти се усеща колко много са я наранили някой от тези хора), но и за трудностите, през които е преминала и с които е успяла някак да се справи. “Дръж се!” е изпълнена с искрено смешни и забавни моменти (в които почти всеки родитл може да се познае), но и с такива, от които те стяга сърцето и започваш да преглъщаш глъдките въздух по-трудно …

“Дръж се!” е книга, която повечето издатели слагат в категория “Личностно развитие”. Аз обаче бих я сложила в категория “Какво е да си родител” или “Родителството, погледнато отвътре”. Всичките терзания, въпроси и вина, през които минава авторката – са нещата, през които преминава всяка средностатистическа майка. Въпросите “дали постъпих правилно?”, “какъв пример му/й дадох сега?”, “дали ме разбра с това, което му/й казах” – все неща, които подсъзнанието на всяка майка се фокусира вечер, преди да заспи … В края на деня обаче, всеки от нас иска едно – да възпитаме добри хора.

Искам да науча децата си да използват думите по такъв начин, че да разбирам преживяванията им, когато споделят с мен, както и аз да говоря така, че да се почувстват в безопасност, обичани, ценени и уважавани. Нещата, които си казваме един на друг, имат силата да укрепват или да разрушават взаимоотношенията ни, така че в крайна сметка опираме до следното: думите са от значение за мен, защото и хората са от значение за мен.”

“Дръж се!” Кристина Кузмич

Намерих себе си на толкова места в книгата … Припознах се не само в грешките, но и в мечтите за децата. Открих съвети, които не съм прилагала до сега, но които със сигурност ще приложа в бъдеще в опитите ми да откгедам добри, борбени и смело мечтаещи деца (като например това да изказваме желанията си на глас, за да може всеки, който ги чуе и сметне, че може да помогне за реализацията им – да го направи 😍 … и не само …).

Ще завърша с най-важното, което си вземам (написвам си го и си го залепям на всяка врата у дома, поне докато Алекс все още не се е научила да чете, за да не го забравям и да си го припомням ежеминутно) от тази книга:

Затова: към родителя на дете, което го е изправило пред предизвикателство, за което няма как да е бил подготвен – бъдете на разположение.

Към родителя, който тича след детето си на детската площадка и сякаш вечно изостава с всичко, чувства се сякаш всеки момент всичко ще се разпадне – бъдете на разположение.

Към родиеля, който гледа детето си в лицето и не може да го познае, защото сякаш безумието е обсебило съзнанието му – бъдете на разположение.

Към родител, който се бори със своята самооценка – бъдете на разположение.

Към родителя, който получава презрителни гримаси, затръшнати врати и думите: Мразя те – бъдете на разположение.

Бъдете на разположение за детето си; но да не забравяте да бъдете на разположение и да се грижите за най-важния човек в живота на детето си – за самите себе си, е не по-маловажно.

“Дръж се!” Кристина Кузмич

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.