детски книги

Шест години … майка!

Шест години по-малко сън! Шест години повече притеснение! Шест години сърцето и душата ми живеят извън тялото ми. Шест години вече знам какво е истинско щастие и гордост! Днес в 19:03 часа станаха точно шест години, откакто Александра ме избра за нейна майка ❤️ И не мога да опиша колко горда и безкрайно щастлива се чувствам от това, че именно тя е моя дъщеря. Тя, която е цялата сърце и душа! Тя, която пръска любов и обич! Тя, която прегръща дърветата и гледа цветата с такова обожание, че човек може да им завиди на тези цветя, защото не е на тяхно място. Тя, която смята, че няма по-хубав подарък книга. Тя, която първо гали нежно всяка книга, след което задължително я разглежда цялата и едва тогава позволява някой друг да я хване, но само, за да й я прочете.

И докато пламъчето на любовта към книгите гори в сърцето й, вероятно ще посвещавам текстовете тук в нейния ден на любимите й книги.

Тази година я помолих да избере само шест, защото става на шест. Беше изключително трудно. Първо извади 20. Намали ги на 13, после на 9 , докато накрая успя да отдели 6-те, които са й най-много на сърце в точно този момент. Вероятно утре ще са други, но днес най-любимите й шест детски книги са именно тези:

Заек и Мечка – Лошият цар е същински кошмар на издателство Таймлайнс

Заек и Мечка е много, много любима поредица у дома. Любима не само на Алекс, не само на Коко, но и на Павлин и мен 😊 Вече съм споделяла както за цялата поредица, така и за конкретната книга – Лошият цяр е същински кошмар, така че няма да се повтарям. На въпроса “Защо именно тази книга?”, Алекс казва, че именно в нея Заекът й е показал, че да си смел не означава да не те е страх, а да се изправиш пред това, което те плаши, въпреки, че те е страх (и тук искам да си призная колко горда се почувствах от малкото ми момиче, което сякаш вече не е никак малко 😊).

Агата – Мисия чист плаж на издателство Мармот

И Агата ни е сред любимците, но да си призная честно не очаквах да избере тази книга. По-скоро мислех, че ще избере книгата за рождения ден на Агата или “Обичам те, бабо!”. Алекс, обаче, отново ме изненада и си избра “Мисия чист плаж”. Защо? Защото е лятна и носи не само усещането за лято, но и уханието на море 😊 Аз пък съм щастлива, че Алекс избира именно тази книга, защото (макар тя да не го каза) именно тук Агата ни учи да пазим природата, да се грижим за нея, за да я има и след нас. Да, вероятно това не е впечатлило Александра като послание толкова много, колкото мен. Но важното за мен е, че остава някъде дълбоко на едно подсъзнателно равнище. Искрено вярвам, че в бъдеще ще виждам отражението на именно това послание в мислите и постъпките й 😊

Патиланско царство на издателство Миранда

Тази книга я впечатлява от скоро (може би месец откакто я четем у дома). Едва ли има човек (в моя възрастов диапазон), който да не познава и да не е израснал с Панчо, Данчо, Ганчо, Дана, Гана, Мика и баба Цоцолана 😃 В този смисъл – повече от ясно е какво привлича децата към тази вечна българска книга. Всички приключения на познатите ни герои обаче са още по-впечатляващи в изданието на Миранда, което на всичкото отгоре е и в толкова компактен формат, че много лесно може да намери място в куфарите при пътуване 😊

Четиринадесет ванилии и половина на издателство Рибка

Ванилия е за по-големи деца, всички ми повтарят. Сигурно. Но то не е ли до вътрешно усещане за нещата? Аз чета детски книги, които са за 5 годишни, въпреки че съм далеч от тази възраст, нали? 😊 Ванилия е най-най-любимата героиня за Алекс. Истината е, че и аз си я слушам в Storytel на път за работа понякога, защото дори ние – възрастните, имаме нужда от малко магия, малко вълшебство, за да се справим някой по-трудно дни. Аз лично имам нужда да вярвам, че магия има във всичко около нас и се старая да предам това и на децата.

Защо обаче “Четеринадесет ванилии и половина”, а не някоя от другите книги за феята от захарницата? Александра няма ясен отговор тук. Казва ми само “Ами просто нея си харесвам най-много… Помниш ли, накрая Филип разбира, че Ванилия винаги ще бъде с него в сърцето му? Всички, които обичаме винаги остават в сърцето ни, нали? Харесва ми просто!”. И тъй … “просто” и на мен ми харесва как е хванала най-силното усещане и мисъл от тази книга. И на мен вече тази част от поредицата ми е най-любима, след разговорът ни с Александра ❤️

Мис Моли и Училището по доброта на издателство Клевърбук

Тази книга е част от библиотеката на децата от една един месец, но се чете поне по 2-3 пъти в седмицата. В Мис Моли и Училището по доброта Алекс харесва как е представена историята – малко като комикс с кратки, но ясни послания и примери как да бъдем добри. Харесва героите и това, че накрая дори водят баща си да се научи на нщо, което те вече знаят 😃 Вероятно всяко дете си мечтае да се окаже, че знае повече от родителите си в някакъв момент, хаха.

Аз пък в книгата харесвам, че е направена изключително достъпно и разбираемо за децата. Не просто показва какво не е добро, но дава директно насоки как да сме добри. Наред с това е направена “интерактивно” като в някои моменти от историята въпросите се отправят и към читателя/слушателя. Това ги кара не просто да попиват, но и да мислят (като предварително съзнанието им е насочено в една конкретна посока).

Голяма книга за буболечките на издателство Ракета

И за тази изключителна “енциклопедия” съм ви споделяла вече. Да, си призная, аз самата съм една идея по-благоразположена към някои видове буболечки, след като вече сме изчели безброй пъти книгата на издателство Ракета.

Алекс я избира, защото “е пролетна”, както тя самата каза. Носи усещане на пролет, природа, излети и други такива приятни преживявания, с които свързваме сезона 😊 Илюстрациите са прекрасни и някак вдъхват желание да научаваш още и още. И, отново, е интерактивна, като в края дава направо идеи за неща, които децата да изработят, за да улеснят живота на хилядите буболечици около нас (за мен – отново учи децата на доброта и грижа за природата) 😊

Да ви кажа честно – горда съм! Избрала е хубави книги 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.